Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trovanje hranom

Šok u Srbiji: Otrovalo se 40 djece, 22 studenta dobila šugu

učionica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
30.10.2013.
u 20:07

Simptomi trovanja prijavljeni su u čak šest osnovnih škola u Beogradu, a djeca su prevezena u lokalnu bolnicu.

Više od 40 djece u dobi od sedam do devet godina danas se otrovalo hranom u Višnjičkoj Banji u Beogradu. Simptomi trovanja, piše B92, prijavljeni su u čak šest osnovnih škola, a djeca su prevezena u lokalnu bolnicu.

Dehidracija i povraćanje

– Sva djeca povraćaju, neka od njih imaju proljev i uglavnom su dehidrirala. Sada se procjenjuje hoće li ih liječiti u bolnici ili će biti puštena kućama. Pretpostavljamo da je riječ o trovanju hranom – kazao je voditelj bolnice Zoran Radojčić. Jedna od profesorica razredne nastave iz škole u naselju Zvezdara kazala je kako su se simptomi trovanja javili nakon ručka te kako je njena škola odmah nazvala hitnu pomoć te obavijestila roditelje i sanitarnu inspekciju koja je došla po uzorke hrane.

Prema njenim riječima, djeca su jela juhu, tjesteninu s umakom od mljevenog mesa i jabuku. Istu hranu jelo je i osoblje škole, a među otrovanim osobama je i ravnateljica.

Zavod za javno zdravstvo priopćilo je da će prikupljeni uzorci hrane u svim školama sutra biti analizirani te da je četiri od šest škola, u kojima se dogodilo trovanje, nabavljale hranu od istog dobavljača.

Pojava šuge u Novom Sadu

Dok je vijest o trovanju djece šokirala Beograd, u Novom Sadu liječnici ističu kako su se početkom nove akademske godine čak 22 studenata Sveučilišta u tom gradu zarazila šugom. Liječnici strahuju da je zaraženo još više osoba, moguće oko 50. Uputili su upozorenje, ali i apel oboljelima da prevladaju strah te da se jave najbližem liječniku kako bi se što prije podvrgli liječenju.

>>Ravnateljica škole optužena za trovanje 23 učenika

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije