Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ceste i kuće blokirane

Snimke sela prekrivenih pepelom zbog erupcije na Kamčatki: Stanovnici zatvoreni u domovima

Sela prekrivena pepelom
Foto: Spainiranpress via Twitter
11.04.2023.
u 13:35

Snažna erupcija pepela traje i dalje, šest sati nakon početka, te se oblak dima i pepela raširio preko 108 tisuća četvornih kilometara prekrivajući sela i do osam i pol centimetara debelim naslagama pepela

Erupcijom vulkana Šiveluč na poluotoku Kamčatki u utorak ujutro nebo iznad krajnjeg istoka Rusije obavijeno je gustim oblakom dima, a okolna sela zatrpana su i do osam i pol centimetara debelim pokrivačem vulkanskog pepela. Snažna erupcija pepela traje i dalje, šest sati nakon početka, te se oblak dima i pepela raširio preko 108 tisuća četvornih kilometara. Zbog toga je i izdano upozorenje za letjelice. Tokovi lave koji su izlazili iz vulkana otapali su snijeg zbog čega su izdana upozorenja za blatne bujice. Pojedine škole su zatvorene, a stanovnici su upućeni da ostanu u zatvorenom.

"Pepeo je dosegao visinu od 20 kilometara, a oblak se pomiče zapadno i pepelom zatrpava obližnja sela koja mu se nađu na putu. Ova se erupcija spremala barem godinu dana, a proces se nastavlja iako se blago primirio", rekla je geofizičarka Danila Čerbov. Nema dojava o žrtvama, a vulkan je nastavio izbacivati pepeo i ostali materijal čak 15 sati nakon inicijalne erupcije. Zaključuje da bi se vulkan, jedan od najaktivnijih i najvećih na poluotoku, trebao smiriti, ali pojava velikih oblaka dima ne može se isključiti, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Vulkan Šiveluč na poluotoku Kamčatki na ruskom dalekom istoku erumpirao je rano u utorak i izbacio oblak pepela visok 20 kilometara. Za jedan od najvećih i najaktivnijih vulkana na Kamčatki Šiveluč procijenjeno je da je bilo 60 većih erupcija u posljednjih 10.000 godina, a posljednja veća bila je 2007. godine.

VIDEO: Eruptirao vulkan u Rusiji

Komentara 2

DU
Deleted user
14:34 11.04.2023.

Ma to je eksplozija putkovog cirkona, neuhvatljivog i supersnažnog, bili su ga izgubili, nisu znali gdje je, evo konačno se prizemljio!

DU
Deleted user
14:10 11.04.2023.

Ok neka je....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije