Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kiša stvara probleme

Snažno nevrijeme pogodilo središnju Hrvatsku, u Petrinji izvanredno stanje

Petrinja
Foto: Antun Petračić
1/27
05.08.2014.
u 19:52

Mnoga područja su poplavljena, a kiša stvara probleme u prometu

Područje Petrinje i Karlovca jutros je zahvatilo jako nevrijeme praćeno jakom grmljavinom. Mnoga područja su poplavljena, a kiša stvara probleme u prometu.

Danas je na petrinjskom području neprekidno šest sati padala jaka kiša i poplavila dijelove grada i okolna sela. Enormne oborine zagušile su postojeću kanalizaciju koja se razlila po cestama, dvorištima i u kuće. Prema prvim podacima, poplavljeno je 30-ak zgrada, a u nekoliko ulica još nije normaliziran promet. Tijekom poslijepodneva već su održana dva sastanka Kriznog stožera Grada Petrinje, a treći je zakazan u 21 sat.

Proglašeno izvanredno stanje

Zbog elementarne nepogode proglašeno je izvanredno stanje i odmah poduzete mjere saniranja posljedica. Javna vatrogasna postrojba Petrinje primila je stotinu poziva za intervencije, cijeli dan na terenu su svi profesionalni vatrogasci i njihova vozila, pomažu im i članovi seoskih DVD-a, uvedeno je dežurstvo djelatnika Komunalca i Privrede i poduzimaju se druge žurne radnje. Voda za piće je ispravna, izvijestio je epidemiolog dr. Inoslav Brkić. Od kiše na Banovini nabujala je rječica Petrinjčica i vodni val od jednog metra poplavio Dječji istraživački centar u Prnjavoru Čuntičkom, a divljanje vodene mase osjetit će se i u Petrinji. – Pred nama je noć bez spavanja. Nastojimo situaciju držati pod nadzorom, dat ćemo sve od sebe da pomognemo ugroženim građanima, neće biti napušteni ni ostavljeni poslijepodne je kazao gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Foto: Antun Petračić

Od 6 sati područje Petrinje zapljuskuju gusti naleti kiše uz jake gromove, pa se čini kao prije 19 godina, kada je na današnji dan počela vojno-redarstvena akcija Oluja. Dijelovi grada su poplavljeni, nestvarno izgleda nedostupan ulaz u tvornicu Gavrilović, čija je glavna porta pod vodom, otežano je prometovanje kroz Dugu ulicu i Sisačku, povremeno i kroz Brezje i Vatrogasnu ulicu, iz koje je od jutros na intervencijama po terenu svih 25 profesionalaca sa svom opremom i tehnikom Javne vatrogasne postrojbe.

Susjedi se samoorganiziraju u postavljanju zečjih nasipa, pune ruke posla imaju službe za vuču vozila. Nezapamćena kiša stvara probleme i okolnim selima. Zbog neočekivanog stanja tek je djelomično proveden program proslave današnjeg praznika. U župnoj crkvi sv. Lovre služena je misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, a odgođen je prvi mimohod ponosa i sjećanja, kojim se planiralo pješačiti do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na izlazu iz Petrinje prema Sisku.

Na Senjak su se vozilima preko obilaznih ulica ipak nekako probila izaslanstva Grada i udruga iz Domovinskog rata i po pljusku kiše položila vijenac i svijeće. Ni u 12 sata, dok šaljemo ovo izvješće, nad mračnom Petrinjom vrijeme se ne smiruje, lijeva kiša i grme gromovi.

Olujno nevrijeme praćeno grmljavinom od ranog je jutra zahvatilo i karlovačko područje. Kiša je neprestano padala satima, pa je u samo sat i pola palo 40 litara kiše po četvornom metru. Puno kiše koja se slila nad grad u kratkom vremenu, uzrokovala je brojne prometne probleme zbog poplavljenih ulica. Desetak je prometnica u gradu, podvožnjaka bilo prepuno vode koju kanalizacija u kratkom roku nije mogla 'progutati', tako da se automobilima kroz dijelova grada nije moglo.

Foto: Čitatelj

Foto: čitatelj

Osim toga, jaka je kiša aktivirala i brojna klizišta i to na području Borlina, Jelse, Brodaraca, a jednu je drvenu kuću u naselju Tuškani pogodio grom i zapalio, srećom bez žrtava jer u njoj nije bilo nikoga. Brojni su vrtovi i dvorišta poplavljeni, ali i podrumu, a građani su u pomoć zvali i karlovačku Javnu vatrogasnu postrojbu. Poziva njima, ali i službi 112 i policiji bilo je toliko da nisu stigli intervenirati na svim lokacijama, pa su se tijekom jutra oglasile sirene kojima su pozvani svi gradski DVD-i u pomoć kako bi što prije pomogli građanima očistiti podrume, ceste, dvorišta, ulice. Oko 13 sati poplave su zahvatile i Hrvatsku Kostajnicu.

Iz HŽ-a javljaju kako je danas u 11.35 sati, uslijed bujične poplave na dva pružna propusta, između željezničkog kolodvora Čačinci i kolodvora Slatina došlo je do oštećenja pruge u duljini oko 200 m.

Iz tog razloga, pruga je zatvorena između Čačinaca i Slatine, a putnici se na toj relaciji prevoze autobusima. Stoga će vlak br.702 iz Osijeka za Rijeku i vlak br.703 iz Rijeke za Osijek znatnije kasniti. Sve dežurne ekipe su na terenu kako bi se utvrdili razmjeri oštećenja pruge te izvršili svi potrebni radovi na sanaciji. Željeznički promet na dionici pruge od Čačinaca do Slatine u prekidu. Zbog toga će na spomenutoj dionici, do završetka sanacije pruge putnike prevoziti autobusi.

Vjetar rušio stabla

Olujno nevrijeme zahvatilo je danas i Daruvar i nekoliko gradskih naselja. Olujni vjetar je porušio nekoliko stabala, porušio dijelove krovova s jedne poslovne zgrade i obiteljske kuće u Kupališnoj ulici. Vatrogasci su imali 13 intervencija: od ispumpavanja podruma, uklanjanja drveća s cesta, sanacije krovova, do pranja cesta. Najteže je bilo u naselju Markovcu gdje je kiša i bujica potopila prizemlja nekoliko kuća i njihova dvorišta

Nakon jakog nevremena s obilnom kišom koje je danas poslije podne zahvatilo područje Nove Gradiške bujični kanal, potok Šumetlica zaprijetio je Novogradiščanima poplavom. Jaka kiša padala je nekoliko sati i na obroncima Psunja, pa se velika količina vode slijevala u potok koji je naglo nabujao. Zbog opasnosti od izlijevanja i poplave naseljenog dijela grada hitno su angažirani djelatnici novogradiške Vodoprivrede i Javne vatrogasne postrojbe, a priključili su im se i prijevoznici koji su dovezli pijesak za punjenje vreća.

Voda se počela izlijevati

U prigradskom naselju Prvča korito Šumetlice više nije moglo izdržati vodeni val, pa se u jednom trenutku voda počela izlijevati i plaviti vrtove i dvorišta obližnjih kuća. Zbog brze reakcije mještana i pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška, kojima su se priključili i članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata "Zebre“, voda na sreću nije ušla u kuće, ali su poplavljena dvorišta i bunari, te više gospodarskih zgrada u kojima su bile životinje koje je trebalo evakuirati.

Na mostu kod tvornice "Tang" došlo je do začepljenja propusta, pa su djelatnici Vodoprivrede morali intervenirati bagerima kako bi vodi omogućili protok. Nevrijeme je napravilo štetu i na izletištu "Strmac". Tamo je bujica oštetila prometnice i zatrpala ih kamenjem, zemljom i granjem nakon čega su postale neprohodne. Građani koji su se na "Strmcu" i kod psihijatrijske bolnice "Sveti Rafael“ zatekli sa svojim automobilima morali su ih tamo i ostaviti, a evakuirali su ih vatrogasci iz Cernika.

>> Katastrofalne poplave će nas koštati više od milijardu kuna

Komentara 7

Avatar Getrib
Getrib
22:13 05.08.2014.

I najnovije poplave nastale zbog kiša rezultat su dugogodišnje nebrige uređivanja kanala i nasipa za obranu od poplava.

NE
neki
14:11 05.08.2014.

Zašto niste neko smiješno ime dali ovoj kiši, kako to inače radite?

Avatar bosanac1951
bosanac1951
14:44 05.08.2014.

Bože šta se ovo s kišom u zadnje vrijeme dešava ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije