Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera kiosci

Smokingu odšteta od 7,3 milijuna kuna za raskid ugovora

afera kiosci (1)
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/3
28.03.2013.
u 15:04

Odštetu su dužni platiti solidarno Grad Osijek, tvrtka Gradski prijevoz putnika te privatna osječka firma Media Metro

Zbog "afere kisoci", čak 7,3 milijuna kuna odštete dužni su solidarno uplatiti Grad Osijek, tvrtka Gradski prijevoz putnika te privatna osječka firma Media Metro na račun zagrebačkog Smokinga. 

Nepravomoćna je to presuda Trgovačkog suda u Osijeku, na koju će se, doznajemo, tužene strane žaliti. Smoking je, naime, zatražio odštetu zbog raskida ugovora o postavljanju nekoliko kioska u Osijeku. Poznata je to "afera kiosci", zbog koje je lani na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđeno čak 14 optuženika. "Muljaže" su na vidjelo izašle 2008. godine.

GPP je od Grada Osijeka 2007. zakupio 14 lokacija za prodaju karata javnog prijevoza, a po privilegiranoj cijeni od ukupno 1810 kuna mjesečno. Lokacije je potom dao u podzakup na 25 godina tvrtki Media Metro. Mjesečna cijena je bila 190 kuna viša. No, problem je što se gradsko zemljište nije smjelo davati u podzakup. Na tome nije stalo. Media Metro je ugovor o podnajmu, kako se tereti, zatim potpisala sa zagrebačkim Smokingom, i to za iznos od 850 eura po jednoj lokaciji. Ukupno je to 11.900 eura na mjesec, što je čak 40 puta skuplje. Time bi Media Metrou za 25 godina na račun, izračunali su tužitelji, "sjelo" 3,57 milijuna eura. Grad je, kada se priča rasplela, poništio ugovor o zakupu, čime su prestali vrijediti i ugovori o podzakupu. Kiosci su, pak, uklonjeni.

Darko Marković, bivši direktor Gradskog prijevoza putnika, lani je osuđen na dvije godine zatvora, Ivica Džalto, direktor tvrtke Media Metro na četiri i pol godine, Vladimir Čajo na godinu i deset mjeseci, a Željko Babić, prvi čovjek poduzeća B.-DOM.OS, na 14 mjeseci. Ta presuda Županijskog suda u Osijeku još nije pravomoćna. Trgovački je sud danas u potpunosti usvojio zahtjev Smokinga za odštetom.

>>Lokacije unajmili za 1810 kn, a dali u podzakup po 40 puta većoj cijeni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije