Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK FILIPOVIĆA I Lovrinčevića

Plenković o smjenama: 'Svašta samo vidjeli, ali ovo još nismo doživjeli. Zgroženi smo'

Zagreb: Sve?ano uru?enje ugovora za dodjelu nepovratnog novca za energetsku obnovu javnih zgrada
Luka Stanzl/PIXSELL
12.12.2023.
u 17:12

"Filipović odlazi zato što je izabrao čovjeka koji je trebao biti savjetnik, a ne dilati informacije oporbi", rekao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra, priopćeno je i službeno iz Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković o smjeni ministra i njegova savjetnika oglasio se u utorak poslijepodne. Predsjednik Vlade odmah na početku obraćanja potvrdio je smjenu Filipovića i njegova savjetnika, a kazao je da su razlog za njihovu smjenu saznanja iz Nacionala i Večernjeg lista.

Osvrnuo se potom na informacije koje su u javnost puštene o Lovrinčeviću. - Sadržaj te korespondencije između savjetnika bivšeg ministra i jednog novinara je takav da smo svi zajedno u Vladi ostali konsternirani i zgroženi - rekao je Plenković. - Ako su te poruke autentične, to sve upućuje na školski primjer onoga što se odnosi na koruptivno djelo - dodao je. 

Osvrnuo se potom na tekst Večernjeg o tome kako su povjerljive informacije iz Ministarstva curile u Most preko Lovrinčevića. Nazvao je takvo djelovanje "političko komplotiranje" nekoga tko je odabran da radi u Ministarstvu. 

- Ispada da je taj gospodin (op.a. Lovrinčević) miljenik i pouzdanik Mosta, to možemo iščitati iz poruka koje smo vidjeli. To sve dovodi do jasnog političkog zaključka da nemam više povjerenja u ministra koji ga je doveo na vlastitu inicijativu u svoje Ministarstvo. Ja se sjećam da sam se pitao zašto čovjek s takvim backgroundom, kojega do tada, moram priznati, nisam poznavao, zašto on uopće želi raditi u Ministarstvu. To je bilo moje prvo pitanje, no onda sam shvatio da ministru koji je novi treba takav krug ljudi koji bi mu mogao pomoći da obavi posao i s te strane sam uvažio njegov zahtjev - objašnjava Plenković.

Opovrgnuo je i teze da je sada već bivši savjetnik Davora Filipovića bio Plenkovićev "pouzdanik i miljenik". Kazao je da ga je on u cijelom periodu vidio tek nekoliko puta. Dok je govorio o Lovrinčeviću, dotaknuo se i Mosta, kazavši da su oni sve ovo koristili kako bi radili protiv Vlade.

- Čista sprega tog gospodina, medija i dijela oporbe. Mi smo u političkom smislu vidjeli potpuno razotkrivanje Mosta, dakle to je čista sprega s onima koji su njima dostavljali informacije i onda su oni to de facto fabricirali i napadali Vladu. Ovo je bez presedana. Svašta smo doživjeli, ali ovakvo nešto nismo - govori Plenković. 

Kazao je da je razgovarao s Filipovićem, koji mu je rekao da nije imao nikakva saznanja o aktivnostima njegova dojučerašnjeg savjetnika. - Filipović odlazi zato što je izabrao čovjeka koji je trebao biti savjetnik, a ne dilati informacije oporbi - rekao je Plenković. Dodao je da će se sada provesti konzultacije o budućem ministru, a da je sve što govori na presici raspravljano tijekom cijeloga dana u kabinetu Vlade.

Pitali su ga novinari i koja od afera je presudila da odluči smijeniti ministra Filipovića i njegova savjetnika. Kaže da su obje jednako krive. Prva mu je važna jer se tiče trošenja javnog novca, a druga je, kaže Plenković, nečuvena. - Ovako nešto ja još nisam vidio i čuo. Ovo se politički ne tolerira ni jedne sekunde - dodao je.

Odgovorio je Plenković i na pitanje je li Filipović i dalje "space-shuttle". - Što se tiče utakmice za gradonačelnika i onoga što je on govorio u o odnosu na ovo što danas vidimo u Zagrebu, da - kazao je. 

Ovu aferu nije želio usporediti s aferom Fimi Media. - Postoje tijela koja se mogu time baviti. Mislim da nikako ne možemo ovdje govoriti o paraleli. Ovo je nešto što se zbiva na razini, dobro me slušajte, između jednoga čovjeka i nekih medija, a ne na nekakvom orkestriranom velikom naporu koji bi uključivao resore, Vladu i slično - rekao je.

- Ovakvo nešto ja još nisam čuo ni vidio da postoji - dodao je Plenković.

Usporedio je i smjenu Filipovića i njegova savjetnika sa smjenom Frane Barbarića, bivšeg čelnika Uprave HEP-a koji je otišao s te pozicije zbog bespravne gradnje vile na Hvaru. - Ono je bila privatna kuća i čelnik državne firme. Nije usporedivo - kazao je, dodajući da se današnja situacija politički ne tolerira "ni jedne sekunde". 

Kazao je još da nema ime novog ministra gospodarstva te još jednom ponovio da je ovo što se dogodilo s Filipovićem i njegovim savjetnikom nečuveno. - Imali smo svašta, ali to još nismo nikada imali. Ovakvo nešto nikad prije nisam vidio, ali, eto, dogodilo se i ovo. Za takvo nešto nema ni sekunde čekanja ni oklijevanja - zaključio je predsjednik Vlade.

VIDEO Večernji list doznaje: Plenković smijenio Davora Filipovića i Juricu Lovrinčevića

Podsjetimo, o Jurici Lovrinčeviću, savjetniku Davora Filipovića, u utorak je pisao Nacional, tvrdeći da imaju snimke na kojima se čuje kako Lovrinčević pokušava od novinara Mreže TV iznuditi dio državnog novca od oglašavanja. 

Večernji list, pak, danas je objavio tekst o tome kako su povjerljive informacije iz Ministarstva curile u Most preko Lovrinčevića. Suradnja Grmoje s Lovrinčevićem išla je toliko daleko da je Lovrinčević dobrim dijelom kreirao javne nastupe Nikole Grmoje Zvonimira Troskota, što je najočitije bilo vidljivo u situaciji kada je Most među oporbenim zastupnicima u Saboru inzistirao na tome da se ministra Filipovića ne spominje kao odgovornog u aferi "Plin za cent" niti da se traži njegova odgovornost.

VEZANI ČLANCI

VIDEO Plenković o novoj knjizi o Franji Tuđmanu

Komentara 104

ZA
zagabria3
15:38 12.12.2023.

Na kraju će ostati sam u stranci punoj kriminala

RE
REYAM
18:21 12.12.2023.

Filipović je doveo Lovrinčevića, a Plenky Filipovića. Tim redom bi trebali i otići.

NO
Nordik
15:23 12.12.2023.

Kako to da sada ne treba istraga nadležnih institucija. Možda su nevini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije