Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo kulture pokrenulo određene procese

Smijenjena ravnateljica knjižnice Vukovar Jelena Miškić: Ovo je demokracija koja vlada u Vukovaru

Jelena Miškić
Branimir Bradarić
24.10.2022.
u 15:02

Na mjestu ravnateljice sam sedam godina, a nije mi se dozvolilo niti riječ da kažem. Sve ovo je politički pritisak Željka Saboa preko predsjednika Upravnog vijeća Gorana Bošnjaka, a pod paskom gradonačelnika Ivana Penave i Domovinskog pokreta. Sve ovo daje opravdanu sumnju da je ovo osveta za redoviti otkaz kćerki Željka Sabe koji je dobila prema sili zakona – rekla je Miškić

Većinom glasova članova Gradskog vijeća, a na prijedlog Upravnog vijeća, danas je Jelena Miškić smijenjena s mjesta ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar. Tu točku dnevnoga reda obilježili su pokušaji HDZ-a da se točka prolongira kao i da se Miškić da mogućnost da pred vijećnicima iznese svoju obranu. Rečeno je i kako su materijali na 50-ak strana vijećnici dobili tek danas kao i da su se u međuvremenu u cijeli slučaj uključili Ministarstvo kulture i MUP koje je već započelo s određenim izvidima. U isto vrijeme članovi Domovinskog pokreta i Željko Sabo to su odbijali govoreći kako to nije u skladu s poslovnikom rada Gradskog vijeća.

- Ova točka dnevnoga reda pokazala je kako demokracija vlada u Vukovaru kada se jednom ravnatelju zabranjuje sloboda govora i da iznese svoju stranu. Moje obrazloženje vijećnici nisu niti dobili da pročitaju. Na mjestu ravnateljice sam sedam godina, a nije mi se dozvolilo niti riječ da kažem. Sve ovo je politički pritisak Željka Saboa preko predsjednika Upravnog vijeća Gorana Bošnjaka, a pod paskom gradonačelnika Ivana Penave i Domovinskog pokreta. Sve ovo daje opravdanu sumnju da je ovo osveta za redoviti otkaz kćerki Željka Sabe koji je dobila prema sili zakona – rekla je Miškić netom poslije smjene.

Dodaje kako niti ne želi raditi za ovakvu vlast te da je sve ovo što joj se događa posljednjih 11 mjeseci poruka i drugima da ne šute nego da bez straha izađu u javnost i kažu što imaju. Napomenula je i kako je u međuvremenu Ministarstvo kulture pokrenulo određene procese ali i da je kriminalistička policija krenula s određenim izvidima. Miškić je inače samohrana majka koja je u travnju ove godine preživjela i moždani udar za kojega kaže i kako je dijelom svakako uzrokovan svime što se događalo oko Gradske knjižnice.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo rekao je kako se radi o prijedloga Upravnog vijeća u kojemu redom sjede fakultetski obrazovani ljudi koji su analizirali rad Gradske knjižnice i ravnateljice te donijeli odluku kakvu su donijeli.

-S obzirom na istupe u medijima i iznesene neistine pokrenuti ću sudski postupak. Vjerujem da će isto učiniti i članovi Upravnog vijeća s obzirom na iznesene neistine. Ravnateljica u okviru svoga posla kojega je radila i nepravilnosti koje je učinila pronašla je jednu situaciju te mojoj kćerki, koja je radila u knjižnici 15 godina, napravila problem iako svih tih godina nikome nije bila problem. Sramotno je da to netko čini. Iznenađen sam i šokiran s neistinama koje su iznesene te mi nije jasno da se netko ne uplaši zakona za izgovorenu riječ – rekao je Sabo.

Govorio je i predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar koji je rekao kako oni raspolažu s informacijama kakvo je stanje u knjižnici ali i da bi bilo pametnije da se pričeka da dođu pravorijeci nadležnih institucija.

- Posebno brinu medijski istupi koji su išli od ravnateljice da se na nju vrši politički pritisak kako bi radila protuzakonito i protivno nalazu Državnog inspektorata. Bojim se da je ovo politički progon koji nam se desio i krajem prošle godine kada je na isti način smijenjen direktor Tehnostana, koji je isto bio nestranačka osoba rekao je Mažar. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije