Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija

Udruga Kreativa: Raspolažemo fotografijom tetovaže odnosno dokazom da se zlostavljanje događalo

zlostavljanje
Foto: Thinkstock
1/3
30.12.2014.
u 10:45

Ističu i da smatraju ''sramotnim da prilikom pojave jednog ovako teškog slučaja ravnatelj apelira na sigurnost i zdravlje svojih djelatnika koji su ugroženi od strane djece koja tamo borave

Udruga Kreativa Zagreb oglasila se priopćenjem u kojem je reagirala je na članak pod naslovom 'Ravnatelj: Dječak nije bio zlostavljan u Psihijatrijskoj bolnici Lopača' koji je objavio Vecernji.hr.

U priopćenju navode da ''informacije iznesene na tiskovnoj konferenciji 25.12.2014. nisu iznesene s namjerom ozloglašivanja već je konferencija sazvana zbog konkretnog slučaja, čija je namjera bila informirati javnost o postojećem problemu te ubrzati postupak istrage ovog slučaja i spriječiti njegovo moguće zataškavanje''.

- Zlostavljani dječak J.K., 2001. godište, štićenik doma A.G.Matoš, prema poznatim podacima donedavno boravio je u PB Lopača te je prema dobivenim podacima navodno često bježao iz te ustanove iz njima nepoznatog razloga. Ponovo ćemo naglasiti da je, prema riječima nesretnog dječaka koji je od nas zatražio pomoć, on zadnje dvije godine bivao periodično silovan, fizički i psihički maltretiran, u više navrata protiv svoje volje tetoviran, da zbog toga bježi iz domova te da tamo više ne može boraviti- navode u priopćenju.

Kreativa Zagreb također dodaje da raspolaže s fotografijom tetovaže za koju tvrde da je nepobitan dokaz ''da se ovakvo stravično zlostavljanje događalo, o čemu je također već obavijestila nadležne institucije i prije tiskovne konferencije''.

Također optužuju predstojnicu doma A.G. Matoš Đurđu Ćaćić da je sa sastanka na kojem je bio prisutan i zlostavljani dječak nasilno pokušala odvući dijete koje je željelo, kako navode, iskazati zabrinutost za sebe i ostalu djecu u domu.

- Nakon održane tiskovne konferencije predstojnica doma A.G.Matoš, Đurđa Ćaćić, pozvala je sve okupljene na sastanak na kojemu je bio prisutan i zlostavljani dječak. On se tada požalio i na propisanu medikamentnu terapiju koju prima, a radi se o skupnoj terapiji više vrsta lijekova, jakih sedativa, koji imaju mnoštvo teških nuspojava te ograničavaju motoričke sposobnosti. Dijete je bilo u vidno lošem stanju te se i požalilo na srčane poteškoće. Kako bi se spriječilo dječaka da dalje iznosi ove zabrinjavajuće podatke predstojnica Doma je pokušala prekinuti sastanak, koji je ona inicirala, tako što je dijete željela odvesti, a na što se ono opiralo te je došlo do nasilnog pokušaja odvlačenja djeteta koje je željelo iskazati zabrinutost za sebe i ostalu djecu u domu na koje je već prethodno upozorilo. Na to su reagirali okupljeni te upozorili gđu. Ćaćić da ono što ona upravo čini je nasilje nad djetetom te su zahtijevali da stane s tim kako dijete ne bi bilo povrijeđeno te da dopusti djetetu da iznese ono što je počelo govoriti. Nakon toga je ona postala izuzetno neugodna i prijetećeg ponašanja nakon čega je sastanak prekinut, a po izlasku iz zbornice Doma nekolicina okupljene domske djece je vidjela priliku i požalila se na metode postupanja djelatnika prema njima. Naveli su da nisu zadovoljni jer se sve razmirice rješavaju tako da se odmah zove Hitna pomoć te da se djecu prevozi u Kukuljevićevu ili neku od drugih psihijatrijskih bolnica za djecu, te da to isto ovisi o odgajateljima u smjeni'', navode u priopćenju.

Dodaju da izražavaju ''veliku zabrinutost prema postupanju prema djeci u tom domu te da je moguće da se isto događa i u drugim domovima'' te smatraju da ''ima elemenata i zlouporabe zdravstvenog sustava te da se ne radi dovoljno na stvarnoj socijalizaciji i pristupu sukladnom razvoju djece već da su djeca prepuštena samovolji određenih djelatnika''.

'- Sramotno je da nakon što su u javnost u zadnje vrijeme izišli mnogobrojni slični slučajevi, još uvijek nema javnosti dostupnih službenih reakcija nadležnih institucija o provođenju istrage u ovom konkretnom slučaju kao niti odgovora u obliku sveobuhvatne istrage o mogućim zlostavljanjima koja su se događala i koja su prijavljena nadležnom ministarstvu te drugim institucijama te apelima da se domska djeca zaštite. Ovoj indisponiranosti sustava doprinose javne reakcije ravnatelja Psihijatrijske bolnice Lopača, koji javno demantira ikakvu mogućnost zlostavljanja ili propusta bez provedene ikakve istrage ili barem izostavljanjem javne reakcije prije zaključenja istrage nadležnih institucija i policije, a pogotovo jer za tu ustanovu ne vrijedi presumpcija nevinosti jer je poznato da su se nedavno u istoj ustanovi događale zlouporabe položaja djelatnika te nepoštovanje protokola u postupanju- navode u priopćenju.

Ističu i da smatraju ''sramotnim da prilikom pojave jednog ovako teškog slučaja ravnatelj apelira na sigurnost i zdravlje svojih djelatnika koji su ugroženi od strane djece koja tamo borave, naziva ih jako teškim slučajevima, te navodi kako su za mnoge od njih institucije izgubile bitku''.

U nastavku priopćenja traže da se ustanove očituju o ovom konkretnom slučaju u vezi kojeg kako tvrde, pouzdano znaju da je dijete između ostalog boravilo u PB Lopača. 

- Pitamo odgovorne je li spomenuti četrnaestogodišnji dječak J.K. slučaj kakvim ravnatelj naziva djecu u PB Lopača? Zanima nas gdje su se zlostavljanja dogodila, budući da su Dječji dom A.G.Matoš i PB Lopača jedine dvije ustanove za koje je poznato da je dječak u njima boravio, a da je navodni seksualni zlostavljač štićenik odgojnog doma u Rijeci? S obzirom na to da je dječak izjavio kako se sveukupno radi o više zlostavljača, istražuje li se tko su ostali? Jesu li djelatnici ijedne ustanove u kojoj je dječak boravio prilikom redovitog liječničkog pregleda primijetili neobičnu tetovažu, riječ 'gay', na lopatici četrnaestogodišnjaka? Je li se ijedna zdravstvena institucija prilikom prijama djeteta bavila podrijetlom ozljede s obzirom na činjenicu da je dijete upozorilo da je imao višestruke prijelome na području desne podlaktice kao i mnogobrojne porezotine s vidljivim ožiljcima? Je li se s djetetom razgovaralo o motivima njegovog učestalog bježanja iz ustanova u kojima je boravio? Kako se postupa u slučaju zlostavljanja i je li do danas provedeno medicinsko vještačenje na navode dječaka da je seksualno zlostavljan?- dodaju u priopćenju.

>> Ravnatelj: Dječak nije bio zlostavljan u Psihijatrijskoj bolnici Lopača 

>> Štićenika (14) dječjeg doma silovali, drogirali i nasilno tetovirali

Komentara 10

GC
Guest-Calgary
10:24 30.12.2014.

ovo je strasno sto se dogodilo ! Pa ljudi moji , dijecu treba zastititi a ne sjedit prekrizenih ruku i pravit se da se nista nije dogodilo ! institucije radite svoj posao, pregledajte sve domove u Hr!

MS
mare_split
10:29 30.12.2014.

Znan, tribala bi čut i 'drugu stranu', ali ... čemu se dica odvode kod psihoubojica?! Psihijatri su 'moderni lobotomičari', ubojice uma i ka takovi u službi represivnog sustava, ali i nezahvalnih članova obitelji koje odbacju 'svoje' (posebno stare) od sebe,e, a uz pomoć izmišljenih dijagnoza otimaju ljudima radnu sposobnost i onda priko sudova imovinu! Ovome triba stat na kraj, dite odvest ocu, odviknuti ga od opakih 'likova' i prominit zakone o 'psihićima' te ukunuti 'azil' po ludarama! Štioci, ne zaboravite nikad: psihijatri su ubojice uma i velka bol duši, a smrt tilu!

MA
max911
12:38 31.12.2014.

Dragi moj pametni "cetiri", da takve sveznalice kao vi odlučuju o bilo čemu u lijepoj našoj, mi bi imali više od tisuću Golih otoka. Teške optužbe a vi vrlo neupučeni!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije