Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava o berbi

Smanjen prinos duhana i šećerne repe u virovitičkom kraju

'bih...siroki brijeg...27.04.2010...gornji mamici, tradicionalni uzgoj duhana, obitelj kvesic i ove godine zasadila oko 20.000 struka biljke koja je nekad zivot znacila foto: zoran grizelj vecernji li
'zoran grizelj vecernji list vlm'
23.10.2012.
u 10:36

Na sastanku je zaključeno da je 2012. bila specifična godina te da bi prema lošim klimatskim uvjetima kojima je agrar pogođen trebalo pomno sastaviti plan sjetve pojedinih kultura za iduće razdoblje

U ponedjeljak je u prostorijama Hrvatskih duhana održana 62.sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica na kojoj je tema rasprave bilo stanje županijskog agrara s naglaskom na berbu ovogodišnjih kasnih usjeva te aktualnu jesensku sjetvu.

Raspravu je vodio predsjednik Strukovne grupe savjetnika i uprave PP Orahovica Dušan Alebić uz suradnike, a cilj je bio izvještaj o stanju prinosa duhana, šećerne repe, berbe kukuruza, jesenske sjetve, otkupa ratarskih kultura te proizvodnje povrća na području Virovitičko-podravske županije. Na sastanku je zaključeno da je 2012. bila specifična godina te da bi prema lošim klimatskim uvjetima kojima je agrar pogođen trebalo pomno sastaviti plan sjetve pojedinih kultura u idućem razdoblju.

Kad je riječ o duhanu, na području županije otkupljeno je 9000 tona, a planiran je prinos bio 11.000 tona što jasno govori da je cilj povećanje proizvodnje duhana i proširenje postojeće. U Hrvatskim duhanima u Virovitici trenutačno se provode dva projekta: navodnjavanje duhana radi povećanja prinosa te sušenje duhana biomasom radi smanjenja troškova sušenja.

Proces je vađenja šećerne repe u tijeku i do sada je izvađeno oko 60%, no temeljem prvih pokazatelja očekuje se smanjenje prinosa od čak 30 posto koje je posljedica nepovoljnih klimatskih uvjeta kao što su protekla suša, nejednako nicanje, dugotrajne visoke temperature i ostale nepogode.

Kukuruz je obran na gotovo 90 posto površina, a završetak se očekuje u idućih desetak dana. Sjetva uljane repice, pšenice i kamilice odvija se prema planu s obzirom na to da su klimatski uvjeti izrazito povoljni za ovo doba godine. Napominju da je smanjena proizvodnja povrća te ističu da još uvijek postoji problem plasmana postojeće (već konzervirane) robe.

>>Jakovina: Reforme poljoprivrede u Hrvatskoj su neizbježne

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije