Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRETAN KRAJ Stotinjak ljudi tragalo je jučer za izgubljenim petogodišnjim dječakom na Požeškoj gori, koji je u igri odlutao čak kilometar i pol od kuće

Slučajno ga pronašli u mulju

otv-1-txt.jpg
import
01.06.2006.
u 18:10

Koliko dječja znatiželja može biti opasna, na najdramatičniji način jučer su se uvjerili Marina i Vidomir Gavrić iz Laza Vasinih. Njihov petogodišnji Danijel u igri i potrazi za vodom, koju najviše voli, izgubio se. Srećom, opsežna potraga, kakva se ne pamti u Požeštini i u kojoj je sudjelovalo stotinjak ljudi, imala je sretan kraj.

Laze Vasine malo su selo na vrhu Požeške gore, a neograđenu kuću Gavrićevih okružuju šipražje i šuma. Uz Danijela u kući živi još petero djece dvojice braće Gavrić koje je uvijek teško držati na oku. Kada smo ujutro rano nakon dojave o nestanku došli Gavrićevima, zatekli smo baku Vinku kako sa strepnjom pogledava niz obližnju padinu gdje su vatrogasci i mještani ispumpavali bunar.

Cjelonoćna potraga
– Tražili su ga cijelu noć, a snaha je već izjutra ponovo otišla u šumu. Volio je vodu i često se igrao oko bunara ili obližnjeg potoka. Samo što nije upao unutra – kroza suze govorila je baka. Srećom, vatrogasci, s kojima je bio i Danijelov otac, ubrzo su ustanovili da dječak nije u bunaru.

– Uglavnom se nikad nije udaljavao daleko od kuće, znao je katkad otići susjedu pa kad smo vidjeli da nije u dvorištu, nismo se brinuli. Ne odustajemo, tražit ćemo ga dalje – kazao nam je otac u prolazu. Nakon što je oko 18 sati u srijedu primijećeno da Danijela nema, obaviještena je policija, a u Laze su uz nju ubrzo došli članovi Gorske službe spašavanja, vatrogasci profesionalne postrojbe iz Požege, članovi Lovačkog društva “Šijak” iz Požege, a jučer ujutro i 77 vojnika i službenika požeškog Središta za obuku vojnika logistike.

Potragu za Danijelom otežavalo je to što dječak ima teškoća u razvoju i još ne govori. Svi su se bojali da će kroz gusto grmlje i šumu proći kraj njega, a on im se neće javiti. Oko podneva ga je pronašao vojnik Siniša Tomljanović, uz kojega je bio i Danijelov rođak iz susjednog sela Damir Janković.

Promrzao u jarku
– Našli smo ga u jarku gotovo kilometar i pol od kuće, i to slučajno. Vojnik se poskliznuo i pao i onda ga ugledao u mulju. Sav je bio promrzao, tresao se – ispričao nam je Damir. Danijel nije bio ozlijeđen, ubrzo je, umotan u tople pokrivače, mirno zadrijemao u majčinu naručju. Za svaki slučaj ekipa hitne pomoći odlučila ga je pregledati u Domu zdravlja.

– Tako sam sretna, tako sam sretna – samo je ponavljala majka Marina dok je polazila s njima.


GSS vodio potragu za Danijelom

Potragu za malim Danijelom stručno je vodila požeška Gorska služba spašavanja. Pozivu se odazvala odmah u srijedu u 22.30.
– Po našim statistikama djeca se najčešće gube u krugu kilometar oko kuće. Osim toga zbog lakoće kretanja uglavnom idu nizbrdo i ne vole zalaziti u šumu. Tom logikom i mi ćemo se voditi pa ćemo najprije pregledati padinu uz kuću. Tražit ćemo i oko bunara, odnosno okolnih potoka jer ukućani kažu da voli vodu, a bude li potrebno, pozvat ćemo u pomoć i pse tragače – kazao je GSS-ov pročelnik Dario Švajda dok je pripremao akciju spašavanja malog Danijela. (V. M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije