Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ NIJE PUŠTENA U POGON

Slučaj sortirnice koju istražuje EPPO: Na natječaj stigla samo jedna ponuda, i to Tehnixa i GP Krk

Rijeka: Sortirnica odvojenog prikupljenog otpada Mihačeva Draga
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
04.04.2023.
u 14:03

Ponude na tom natječaju su otvorene 1.prosinca 2020. a pristigla je samo jedna ponuda i to Zajednice ponuditelja Tehnixa i GP Krka koji su ponudili da će taj posao obaviti za 26,8 milijuna kuna

Grad Rijeka raspisala je natječaj za izgradnju sortirnice na lokaciji Mihačeva draga - EU građenje 18.rujna 2020., a procijenjena vrijednost radova iznosila je 27,7 milijuna kuna bez PDV-a. Taj natječaj je sad pod povećalom Europskog javnog tužiteljstva koje su mišljenja da je natječaj namješten zbog čega je danas privedeno pet osoba. Ponude na tom natječaju su otvorene 1.prosinca 2020. a pristigla je samo jedna ponuda i to Zajednice ponuditelja Tehnixa i GP Krka koji su ponudili da će taj posao obaviti za 26,8 milijuna kuna. 

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da je u suradnji s policijom u Hrvatskoj uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU. U ovoj akciji EPPO-a navodno su osumnjičeni bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor na projektu sortirnice Mihačeva Draga.

Kako se navodi na službenim stranicama tog projekta, služenog naziva “Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnica) u Mihačevoj Dragi” nastavlja se investiranje u sustav prikupljanja i gospodarenja otpadom. Sortirnice su jedan od važnih dijelova sustava gospodarenja otpadom, s obzirom na to da se sortiranjem odvojeno prikupljenog otpada povećava kvaliteta i vrijednost odvojeno prikupljenih korisnih sirovina iz otpada, a time i plasman tih sirovina na tržište. Time će se doprinijeti povećanju stope recikliranja komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište.

Na taj se način osigurava priprema za ponovnu uporabu i recikliranje papira, metala, plastike i stakla iz kućanstva, i to u minimalnom udjelu od 50 posto mase otpada čime se direktno utječe na postizanje europskog cilja za ponovnu uporabu i recikliranje komunalnog otpada.Planirana količina prethodno odvojeno sakupljenog otpada koja će dnevno ulaziti u centar iznosi otprilike 50 tona, što zahtijeva kapacitet do sedam tona na sat predsortiranog komunalnog otpada koji ulazi u postrojenje. U sortirnici se izdvaja sljedećih materijala: plastika, karton, papir, PET, MET, tekstil, staklo i metal. Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) na Mihačevoj izgrađena je na ukupnoj površini od 5 636 m 2. U hali sortirnice smješteno je postrojenje za reciklažu, u nadstrešnici za odlaganje baliranog materijala će se, privremeno do odvoza, odlagati balirani sortirani reciklažni materijal, a postrojenje za vaganje služit će za vaganje vozila koja će dovoziti otpad i odvoziti balirani sortirani materijal pogodan za reciklažu.

Rijeka: Sortirnica odvojenog prikupljenog otpada Mihačeva Draga
1/4

Na krovu hale sortirnice predviđen je smještaj solarnih panela koje bi proizvodile električnu energiju za potrebe sortirnice i tako doprinosi ekološkom očuvanju okoliša i smanjuje troškove pogona. Iako je još lani prošla tehnički pregled, sortirnica još nije puštena u pogon. A to se očekivalo početkom move godine, prema odgovoru riječkog gradonačelnika Mirka Filipovića na pitanje vijećnika o toj sortirnici sredinom prošle godine. 

- Trenutačno su, u suradnji stručnih službi Grada Rijeke i izvršitelja usluge izrade ekonomske analize za potrebe odabira upravitelja, odnosno operatera sortirnice, u tijeku aktivnosti na izradi spomenute analize. Po dobivanju podataka koje će proizaći iz analize, formirat će se parametri natječaja za odabir operatera sortirnice. Dakle, sortirnica će s radom početi nakon provedene analize i pripreme, a po odabiru operatera u transparentnom i nediskriminirajućem postupku, sukladno važećim propisima. Stoga je, sa strane Grada Rijeke, zaista učinjeno sve u okviru naših mogućnosti, kako bi sortirnica čim prije bila u funkciji. Ujedno, napominjem da se spomenuti postupci odvijaju u određenim objektivnim rokovima predviđenim propisima te njihovo trajanje ovisi o različitim okolnostima, poput, primjerice, izjavljenim žalbama, zbog čega se točno vrijeme njihova okončanja ne može predvidjeti, ali očekuje se da će sortirnica s radom početi početkom 2023. - stoji među ostalim u odgovoru Filipovića. 

Komentara 1

Avatar Zgubider..
Zgubider..
17:23 04.04.2023.

"...Dakle, sortirnica će s radom početi nakon provedene analize i pripreme..."___A to se nije moglo raditi paralelno s gradnjom sortirnice, tako da ona po završetku građevinskih radova odma počne sa radom?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije