Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GNJUSAN SLUČAJ U DALMACIJI

Slučaj koji je šokirao Zadar: Je li riječ o pedofilskom skandalu širih razmjera?

Foto: PIXSELL
1/4
13.03.2024.
u 16:37

Neslužbeno se tako navodi da je 50-godišnjak prije uhićenja praćen, a na društvenim mrežama se piše i da je uz njega privedeno ili ispitano više osoba, te da je možda i riječ o pedofilskom skandalu širih razmjera odnosno da istragu provodi više policijskih uprava u Hrvatskoj

Krajem veljače uhićen je poznati Zadranin zbog sumnje da je spolno zlostavljao i iskorištavao djecu u Zadru. Riječ je o 50-godišnjem prosvjetnom djelatniku i Zadranima poznatoj osobi koji je obnašao niz izvan nastavnih aktivnosti i koji je bio u blizini djece i kao voditelj dječijih zborova u crkvi. Određen mu je pritvor, a o svemu su se oglasili iz škole iz koje su istakli da surađuju s policijom, te su suspendirali profesora i udaljili ga iz svih školskih aktivnosti do završetka istrage. Iz nadbiskupije su izjavili da Zadarska nadbiskupija, prema informacijama s kojima u ovom slučaju raspolaže, surađuje sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru, te da izrazavaju duboko žaljenje i osudu zbog svakog slučaja zlostavljanja kao i da pozivaju sve koji imaju bilo kakva saznanja da slučajeve prijave nadležnim institucijama.

Zbog zaštite žrtava, ovog poznatog osumnjičenog 50-godišnjaka, nitko od upitanih nije imenovao. No, istodobno se fotografije osumnjičenog i to, kako su objavili mediji, za dva kaznena djela protiv spolne slobode djeteta u pokušaju, odnosno prema jednom dječaku i jednoj djevojčici, šire društvenim mrežama. Neslužbeno se tako navodi da je 50-godišnjak prije uhićenja praćen, a na društvenim mrežama se piše i da je uz njega privedeno ili ispitano više osoba, te da je možda i riječ o pedofilskom skandalu širih razmjera odnosno da istragu provodi više policijskih uprava u Hrvatskoj. Stoga je Večernji list uputio dopis policiji sa zahtjevom za odgovorima.

- Poštovani, vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas kako ste odgovorom na raniji upit obaviješteni o rezultatima provedenog kriminalističkog istraživanja. Skrećemo pažnju kako ste tada upoznati na zakonske odredbe koje je policija dužna poštivati u obavještavanju javnosti o događajima na štetu djece. Napominjemo da policijski službenici posebno obazrivo postupaju kada je u pitanju zaštita ranjivih žrtava, osobito djece, posebno imajući u vidu sprječavanje njihove sekundarne viktimizacije, slijedom čega nismo u mogućnosti odgovoriti na postavljena pitanja - odgovorila nam je na upit Ivana Grbin glasnogovornica zadarske policije. 

VEZANI ČLANCI: 

U srijedu ujutro dopisom istražnim organima, državnim institucijama, ali i medijima su se obratili iz zadarske Akcije mladih u svrhu zaštite maloljetnika od mogućih skrivenih podržavatelja i/ili suradnika u ogavnim radnjama kompromitiranja dobrobiti djece u školi i zajednici. 

 - Premda se kao roditelji gnušamo i nalazimo teškim i mučnim pratiti slučaj za pedofiliju privedenog nastavnika(navode školu), još smo zabrinutiji budući su nas kao svojevrsnu savjest grada, koji se često jedini usudimo prozvati institucije za nerad i još gore, sve više kontaktiraju osobe zabrinute da se u ovom slučaju radi o širem  prikrivanju mogućih supočinitelja, suradnika ili moguće samo odricanja odgovornosti zbog omogućavanja i ne daj Bože podržavanja suspektnih radnji, a na štetu djece i cjelokupne zajednice. Mnogi zabrinuti zbog prilične medijske šutnje o ovim mučnim događajima u Zadarskim školama, udrugama i Zadarskoj nadbiskupiji počeli su nam dostavljati fotografije, prepiske razgovora sa društvenih mreža, zvučne zapise i slične komentare, pitajući se kako je sve to bilo moguće ako nije uključeno na razne načine puno više odgovornih… - navode među ostalim iz Akcije mladih. 

FOTOGALERIJA Ovo je jedini dvokatni most u Hrvatskoj i jedini koji na sebi ima kipove

 
1/14

 

Ključne riječi

Komentara 2

LO
Lolita3
21:46 13.03.2024.

Vjeroučitelj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije