Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fajon s Grlićem Radmanom

Slovenija neće blokirati ulazak Hrvatske u Schengen

Beograd: Održana konferencija za novinare nakon sastanka o izbornoj reformi s europskim predstavnicima
Foto: Amir Hamzagic
1/2
27.06.2022.
u 18:39

Od prvog susreta s hrvatskim kolegom očekuje da će naći "pozitivan element suradnje u budućnosti", a stiže i ljetna sezona i duga čekanja na granici s Hrvatskom

Nova slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon sastat će se u Zagrebu u srpnju s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Uoči dolaska, slovenska ministrica najavila je kako Slovenija zasigurno neće blokirati hrvatski ulazak u Schengen, ali tu su druge države koje ne daju suglasnost za širenje tog prostora, primjerice Nizozemska, a našla bi se i koja druga. Osim toga, u čekaonici su i Rumunjska i Bugarska, a i pitanje je kako uopće danas Schengen funkcionira s kontrolama na granicama.

Takav odgovor, "odlučno možda" dala je ministrica T. Fajon u svom prvom velikom intervjuu za slovensku agenciju STA. Od prvog susreta s hrvatskim kolegom očekuje da će naći "pozitivan element suradnje u budućnosti", a stiže i ljetna sezona i duga čekanja na granici s Hrvatskom. Svaka mjera koja bi olakšala ljudima putovanja mogla bi imati koristi i zato Slovenija "sigurno neće biti među državama koje će blokirati Hrvatsku".

– Čestitala sam i Hrvatskoj na uvođenju eura 1. siječnja iduće godine, a naravno da ćemo pomoći i da Hrvatska što prije postane članica schengenskog prostora. No, činjenica je da među zemljama nema konsenzusa da se sada proširi Schengen. Proširenje svakako blokira Nizozemska, i našla bi se još neka država – kazala je T. Fajon. Međutim, upozorila je da već nekoliko godina u čekaonici imamo Bugarsku i Rumunjsku, ali i to da "pravila ne funkcioniraju u schengenskom prostoru i potrebna je njihova obnova".

– Sada imamo pet zemalja, uključujući Austriju na našoj granici, koje provode kontrole puno dulje nego što to pravila dopuštaju. Stoga ćemo te probleme prvo morati riješiti unutar prostora da bi uopće funkcioniralo, a tek onda ćemo moći stvarno proširiti Schengen na tri nove zemlje – kazala je. 

>> VIDEO Velike gužve na naplatnoj postaji Lučko

Ključne riječi

Komentara 4

ĆA
ĆanotaKrljo
18:58 27.06.2022.

"Blokada" pa je li i to može doći u pitanje ???

OT
otrovnijezik
18:48 27.06.2022.

Bit će posla ukoliko nas prime u "Shengen", trebat će ljudi.

Avatar Tombstone
Tombstone
20:03 27.06.2022.

Znajuci da slovenci ugl. mrze Hrvatsku ovo znaci samo da su kao mi i oni samo pijuni Bruxellesa i da im je zapovijedjeno kako se ponasati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije