Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIZANJE GOTOVINE

Slovenci upozoravaju građane: Pazite kad podižete novac u Hrvatskoj, naknade su jako visoke

Od 16. siječnja opet plaćanje naknade na bankomatima drugih banaka
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
09.06.2023.
u 13:01

Naknada se naplaćuje za isplate inozemnim karticama, odnosno karticama koje nisu izdane u Hrvatskoj, iako je država izdavateljica članica EU i njena valuta je euro, upozoravaju Slovenci svoje sugrađane

Slovenski mediji upozoravaju svoje sugrađane da pripaze kada podižu gotovinu na bankomatima u Hrvatskoj jer banke u čijem su vlasništvu bankomati naplaćuju visoke naknade. 

- Hrvatske banke do sada su turistima nudili konverzije iz kuna u eure, a sada su uvele naknadu za pristup bankomatu. Naplaćuje se za isplate inozemnim karticama, odnosno karticama koje nisu izdane u Hrvatskoj, iako je država izdavateljica članica EU i njena valuta je euro - piše zurnal24.si. 

Navode kako Zagrebačka banka naplaćuje 5,31 euro za podizanje novca s bankomata s karticama koje nisu izdane u Hrvatskoj, a isto toliko naplaćuje i Addiko banka na svojim bankomatima. Na bankomatima OTP-a i Raiffeisen trošak je 4,65 eura, Privredna banka Zagreb naplaćuje 4,78 eura, a Hrvatska poštanska banka, koja ima više od 600 bankomata, naplaćuje 5 eura. Korisnik je obaviješten o naknadi na ekranu i mora potvrditi da se s njom slaže prije podizanja novca inače podizanje novca nije moguće. 

VEZANI ČLANCI: 

U Istarskoj banci, koja bankomate ima uglavnom u Istri, ne naplaćuju ovu naknadu i smatraju da je naplaćivanje nedopustivo. 

- Prema pravilima kartičnih kuća (primjerice Mastercard i Visa), banka koja je vlasnik bankomata dobiva određenu naknadu za podizanje inozemnim karticama, ali nije ovlaštena naplaćivati ​​bilo kakvu naknadu korisniku kartice - kažu u Istarskoj banci i dodaju da svaka banka sama odlučuje hoće li naplatiti od svojih klijenata i koliko će ta naknada iznositi. 

S druge strane, naknadu neće morati platiti oni čija kartice pripadaju nekoj od banaka, odnosno grupacija koje posluju i u Hrvatskoj. Primjerice, bez naknade mogu podizati novac i Slovenci koji pripadaju grupaciji UniCredit grupe, Intese Sanpaolo i Sparkasse.

VIDEO Vratila se iz Njemačke nakon pet mjeseci rada: Imala sam dobru plaću, ali ne i dobar život

Komentara 15

Avatar krkcro
krkcro
14:50 09.06.2023.

Sve su to lešinari zato plaćajte samo gotovinom

GR
Greben
14:23 09.06.2023.

lajh 1985 - Izgleda da si opsjednut balkanizmom - podrzavam te u odbojnosti i otporu. -:) Ali ova vrsta bankovnih naplacivanja dolazi iz drugog dijela svijeta o kojem je Balkan ovisniji nego ostali!

GR
Greben
14:19 09.06.2023.

Cista kradja! No u tekstu se ne govori naplacuje li se ista naknada pri isplati od npr 100 € i 2000 €. U vise drzava koje su u Euro zoni se isplata u bankomatima i u bankama naplacuje. Banke su brutalno izrabljujuce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije