Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE TUŽITI HRVATSKU

Slovenci su nestrpljivi, ali EU i dalje ne otkriva hoće li im odgovoriti

Piranski zaljev
Goran Kovacic/pixsell
11.06.2018.
u 14:10

Glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas odgovorio je niječno na novinarski upit hoće li Komisija na svom sastanku u utorak u Strasbourgu imati na dnevnom redu odgovor na slovensko pismo i znači li to da Komisija neće ni odgovarati na to pismo.

Europska komisija u ponedjeljak nije htjela ni potvrditi ni opovrgnuti da će odgovoriti na slovensko pismo u vezi s arbitražom o hrvatsko-slovenskoj granici, a rok za odgovor istječe za nekoliko dana, 16. lipnja.

Glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas odgovorio je niječno na novinarski upit hoće li Komisija na svom sastanku u utorak u Strasbourgu imati na dnevnom redu odgovor na slovensko pismo i znači li to da Komisija neće ni odgovarati na to pismo. 

"Ne to ne znači da neće, mi možemo odgovoriti i u pisanoj proceduri", rekao je Schinas. Na dodatni upit znači li to da će Komisija odgovoriti, Schinas je opet odgovorio negativno. "Ne, mi smo u kontaktu s obje vlade i kad nešto odlučimo, vi ćete biti prvi koji će znati", rekao je Schinas. Slovenija je 16. ožujka predala pismo Europskom komisiji s  prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici. 

Slovenija je najavila da namjerava tužiti Hrvatsku na temelju članka 259 zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici. Prema proceduri, prije nego što jedna država članica pokrene postupak protiv druge članice mora se obratiti Europskoj komisiji s takvim prijedlogom. Komisija ima tri mjeseca za odgovor na taj prijedlog. Komisija može prihvatiti prijedlog i onda ona preuzima tužbu.

 A ako ne prihvati prijedlog ili uopće ne odgovori, država članica koja tuži može sama podnijeti tužbu pred Sudom EU. Komisija može u izradi svoga stajališta pozvati obje strane da se očituju o pitanju spora. Hrvatska je poslala 17. travnja pisano očitovanje Europskoj komisiji u kojemu odbacuje pritužbe Slovenije da krši pravo EU jer nije priznala niti provela arbitražnu odluku.

Piranski zaljev
1/12

Komentara 16

Avatar Celzijus
Celzijus
15:15 11.06.2018.

Prema nekim novijim istraživanjima, Slovenija navodno ima more. Očevici tvrde da su ga vidjeli oko Pirana i Kopra, a prema njihovim svjedočanstvima u Piranskoj je luci zabranjeno sidrenje brodova dužih od 5 metara, jer zalaze u međunarodne vode. U sklopu koparskog hotela Triglav u tijeku je i izgradnja suvremenog bazena s morskom vodom, čime će se površina slovenskog teritorijalnog mora povečati za 43 %. Slanost mu je nešto manja od 38 promila, čime slovensko more spada u neslanije šale ovog dijela Sredozemlja.

KA
kajinx
14:35 11.06.2018.

Kekeci, vratite Svetu Goru!

KA
kajinx
14:34 11.06.2018.

Kekeci, vratite Svetu Goru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije