Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arbitraža

Slovenci odluku o novom sucu prepuštaju predsjedniku Stalnog arbitražnog suda

arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
12.08.2015.
u 09:13

Slovenci očekuju da bi s dva nova arbitražna suca, koja će imenovati Sud, peteročlano vijeće spor moglo okončati do sredine prosinca

Čini se da će slovenska vlada odluku o novom arbitru prepustiti predsjedniku Stalnog arbitražnog suda u Haagu koji će odlučivati i o zamjeni za hrvatskog arbitra Budislava Vukasa koji je podnio ostavku, piše RTV Slovenija.

Slovenci pišu i da bi takva odluka bila najpragmatičnija i najmanje rizična za nastavak arbitražnog postupka, rekao je Dejan Ladika za slovensku TV. Slovenija si više ne može dopustiti nikakav debakl nakon što je otkriveno da je bivši arbitar Jerner Sokolec  telefonski razgovarao sa strankom u postupku, članicom stručnog tima i zastupnicom pred Sudom Simonom Drenik iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova nakon čega su oboje dali ostavku. A ostavku je dao i Francuz Ronny Abraham, sudac kojeg je Slovenija potom odabrala kao zamjenu za Sekoleca.

Slovenci očekuju da bi s dva nova arbitražna suca koja će imenovati Sud, peteročlano vijeće spor moglo okončati do sredine prosinca. Pišu i da je sadržaj dokumenata tajan, ali iznose podatak da je slovenski memorandum napisan na 650 stranca s oko 5.200 stranica priloga i 250 zemljovida. Za hrvatski memorandum navode da sadrži ukupno 3.600 stranica.

Hrvatskoj je, piše slovenski portal, najspornije to što je bivši slovenski arbitar Jernej Sekolec na kraju usmenog izlaganja u dokazni materijal dodavao dodatne dokaze za što pravni stručnjaci s kojima su Slovenci razgovarali kažu da nije moguće. Naknadno uvođenje dokaza moguće je samo uz zajednički pristanak obiju strana u postupku uz dozvolu Stalnog arbitražnog suda.

>> Reakcije iz Slovenije: Ne razumijemo razloge za takav postupak

>> Novi slovenski arbitar Ronny Abraham dao ostavku!

>> Europska komisija: Arbitraža će se nastaviti i u slučaju da hrvatski parlament izglasuje povlačenje

>> EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

Komentara 8

BR
Branko102
09:42 12.08.2015.

Slovenci glume i prenemažu se.Arbitraža je završila.Ronny Abraham ,zakucao je zadnji čavao u lijes pokojnice.

R1
R1971D
11:07 12.08.2015.

Znači i oni su shvatili da je stvar gotova....Hrvati mogu na arbitražu samo ako ćemo sami imenovati 3 od 5 sudaca...

ST
strsljen2013
11:48 12.08.2015.

Ukoliko stvarno više ne sudjelujemo u arbitraži i ostajemo pri toj tvrdnji, dozvolio bih slovencima dest novih članova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije