Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
paneuropska mirovinska štednja

Slovaci ponudili novi model dobrovoljne mirovinske štednje, iz Hanfe objasnili što to znači

Subject image, symbol photo: pension, old-age poverty.
Foto: Frank Hoermann/DPA
1/3
10.02.2023.
u 15:57

Fondovi su namijenjeni građanima koji rade u više zemalja članica EU koji će moći prenositi svoja mirovinska prava iz jedne članice u drugu, ali i drugima koji žele uplaćivati u drukčiji model dobrovoljne mirovinske štednje. Ne postoje ulazne niti izlazne naknade, a godišnji trošak upravljanja iznosi 0,72 posto akumulirane štednje

Slovačko investicijsko društvo Finax prvo je na hrvatskom tržištu dobilo odobrenje regulatora za ponudu dobrovoljne mirovinske štednje. Građanima će nuditi dva dugoročna modela štednje, a novac investirati u investicijske fondove kojima se trguje na burzi, odnosno u tzv. ETF-ove (Exchange Traded Funds). U modelu PEPP 100-60 društvo će cijelu imovinu ulagati u dioničke ETF-ove, a u 80-60 modelu 80 posto imovine ulaže u dioničko, a 20 posto u obvezničko tržište.

- Zakonom o provedbi Uredbe EU 2019/1238 o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu (PEPP), koji je donesen krajem 2022., ispunjeni su zakonski preduvjeti za stvaranje novog, paneuropskog mirovinskog proizvoda. Riječ je o novom modelu dobrovoljne mirovinske štednje, a koristit će građanima koji rade u više zemalja članica Unije jer će moći prenositi svoja mirovinska prava iz jedne članice u drugu, ali i onima koji žele uplaćivati u drugačiji model dobrovoljne mirovinske štednje. PEPP ne zamjenjuje postojeće nacionalne zakonske i strukovne mirovinske sustave i proizvode, niti ih usklađuje i utječe na njih – poručuju iz Hanfe te dodaju da ga mogu ponuditi, ne samo mirovinska društva, kao što je to u slučaju dobrovoljne mirovinske štednje, nego i mirovinska osiguravajuća društva, institucije za strukovno osiguranje iz drugih država članica te banke, investicijska društva i društva za osiguranje.

Deset godina prije planiranog umirovljenja započinje razdoblje u kojem se dio dioničkih ETF-ova postupno prodaje i mijenja za obvezničke ETF-ove pa će štednja u oba modela biti izložena i dioničkom i obvezničkom tržištu. Ne postoje ulazne niti izlazne naknade, a godišnji trošak upravljanja uznosi 0,72 posto akumulirane štednje.

- Kako ovo društvo, tako i sva društva koja odluče tržištu ponuditi ovaj financijski proizvod dužna su licenciranje zatražiti kod regulatora u matičnoj državi, a nakon dobivenog odobrenja EIOPA će ga upisati u Središnji registar PEPP-ova na razini EU. U ostalim državama potrebno je izvršiti notifikaciju kod nadležnog regulatora, a što je u Hrvatskoj Hanfa – ističe regulator.

Iz Hanfe napominju da svi koji će ugovarati PEPP proizvod trebaju zatražiti i detaljno proučiti tzv. Dokument o ključnim informacijama (KID) koji im prikazuje važne značajke proizvoda - od troškova do potencijalnih dobitaka ili gubitaka ulaganja, a također u kratkim crtama pojašnjava i profil rizika. Kako je riječ o novoj vrsti dobrovoljne mirovinske štednje Hanfa će 15. veljače 2023. održati besplatno on-line predavanje na tu temu o čemu se detalji mogu naći ovdje.

VIDEO Liječnica mora platiti više od 100.000 eura ako želi prije roka otići iz bolnice

Komentara 1

DU
Deleted user
18:21 10.02.2023.

U inflaciji i ratnim sukobima postavlja se pitanje da li uopće ima smisla štedjeti osim za nužne potrebe,tj.preživljavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije