Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krediti su osigurani od bolesti

Slomljenu nogu osiguranje pokriva, depresiju – ne!

Zagreb: Predstavljen novi koncept Croatia osiguranja pod nazivom "Spektar"
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
05.12.2023.
u 14:08

Ministar Beroš nedavno je poručio da je za EK iznimno važno izjednačiti fizičko i mentalno zdravlje

Ako otplaćujete kredit u banci i imate sklopljeno osiguranje plaćanja u slučaju nezaposlenosti, bolesti ili smrti, možete slomiti neki ekstremitet, dobiti srčani udar ili rak, ali pod svaku cijenu sačuvajte mentalnu stabilnost jer burnouti, depresije ili nedajbože psihoze nisu rizici koje će osiguravatelj pokriti. Da, možete i umrijeti, to je legitiman rizik za pokriće.

Upravo to se dogodilo kolegi novinaru J. B. koji je, srećom, živ, no na dužem bolovanju s dijagnosticiranom depresijom. Nakon isteka 42 dana bolovanja primanja su mu drastično smanjena i kanio je aktivirati policu osiguranja kredita koju je platio 1500 eura. No likvidatorica šteta u osiguranju mu je nakon slanja dokumentacije odvratila da depresija nije obuhvaćena rizicima koje pokrivaju te u razgovorima koji su uslijedili pojasnila da bi policu aktivirali da je, recimo, slomio nogu. U nastavku je isječak odgovora osiguravatelja:

Ne priznaje se stres

"Ako je bolovanje vezano uz stanje koje je u vezi sa psihičkom bolesti, mentalnim, intelektualnim ili drugim poremećajem neurološkog sustava, uključujući stres, depresiju, neuroze i njima prouzročena stanja, šteta neće biti u osigurateljnom pokriću sukladno Uvjetima osiguranja."

VEZANI ČLANCI:

Nije teško pretpostaviti kako je ovakav razvoj situacije djelovao na njegovo mentalno stanje. Jer bolovanje nije bilo njegov izbor, nego prinuda.

– Možda bi bilo dobro da sad slomim nogu, onda bi mi aktivirali policu. Ali morao bih zatvoriti ovo bolovanje i ekspresno se prebaciti na drugu dijagnozu – a što onda sa slomljenom dušom? Osiguravatelja ni uvjete osiguranja nisam ja birao, nego ga je uvjetovao HPB. A sad bih od jadne naknade za bolovanje morao plaćati ratu kredita od 400 i nešto eura! Od čega da živim!? Da prekinem bolovanje, prestanem ići u dnevnu bolnicu i ubijem se!? – konsterniran je kolega.

Nije CO napravio ništa nezakonito. Poručuju da kod sklapanja osiguranja klijent bira pokrića – smrt, privremenu nesposobnost za rad i/ili nezaposlenost. Kod smrti je sve više-manje jasno, kao i kod nezaposlenosti, no kod privremene nesposobnosti za rad u trajanju duljem od 42 dana, što je i slučaj J.B.-a, pojašnjavaju da klijentu uručuju predugovornu dokumentaciju s informacijama o proizvodu i uvjetima osiguranja u kojoj je jasno i nedvosmisleno naznačeno što je pokriveno i slučajevi koji nisu u pokriću.

Unaprijed određeni slučajevi

– Slučajevi koji nisu u pokriću (isključenja) unaprijed su određeni uvjetima osiguranja te među ostalim obuhvaćaju i zdravstveno stanje koje navodite u svom upitu. U osiguranju otplate kredita takvi slučajevi nisu u pokriću ni kod ostalih osiguratelja u Hrvatskoj, a, prema našim saznanjima, ni kod većine u EU – odvraćaju iz CO, dok je prije samo nekoliko mjeseci ministar zdravstva Vili Beroš poručio kako je Europska komisija u sklopu sveobuhvatnog pristupa mentalnom zdravlju naglasila da je iznimno važno staviti u isti rang mentalno i fizičko zdravlje jer je svaki šesti građanin EU pogođen problemima s mentalnim zdravljem. Znači, oko 18% građana sistemom eliminacije ne bi trebali biti klijenti ove vrste osiguranja.

VIDEO Sortirnica Hrvatske pošte i ove godine ruši rekorde, dnevno prime do 100 tisuća paketa

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:55 05.12.2023.

Jel pokriva ako se osjećaš krivog spola u svom tijelu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije