Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEŠNO PONOVNO UHIĆENJE Nakon filmskoga bijega osuđenika iz zatvora u Ustikolini

Sloboda devet osuđenika trajala niti devet sati

11.03.2009.
u 23:00

Svi zatvori u Federaciji BiH stavljeni su u utorak navečer pod posebni sigurnosni režim nakon što je objavljena informacija o spektakularnom bijegu devetorice osuđenika iz zatvora u Ustikolini kod Goražda.

Drama nakon dojave
Prava drama, nalik na hollywoodske akcijske filmove, odvijala se u noći s utorka na srijedu na području između Ustikoline i Sarajeva. Devetorica zatvorenika organizirala su pobunu, napala i razoružala dvojicu stražara, otela automatsku pušku s pet okvira i 150 metaka te dva pištolja.

Nakon toga su se udaljila s dva vozila krećući se teritorijem RS-a prema Sarajevu. Dobro osmišljena akcija zatvorenika, među kojima su i trojica osuđena za ubojstvo, digla je na noge policiju. Zasjeda u mjestu Tuhalji nije uspjela pa su se policajci iz oba entiteta, uključujući i specijalne postrojbe, dali u potjeru za bjeguncima. Koordiniran rad policije, a prema nekim informacijama i suradnja lokalnog stanovništva, ubrzo je ipak dao rezultate.

Zajedničkom i koordiniranom akcijom pripadnika policije Istočno Sarajevo i MUP-ova Sarajevske i Bosansko-podrinjske županije bjegunci su blokirani između Hrasnice i Vojkovića, kazala je glasnogovornica policije u Istočnom Sarajevu Danka Tešić. Policajci su uspjeli sustići i uhititi četiri bjegunca, kod kojih je pronađeno oružje. Kasnije su uhićena još četvorica pa su već do ponoći osmorica bjegunaca bila u pritvoru.

Jedini bjegunac koji je jutro dočekao na slobodi je Adnan Smajić (28), za kojim je i tijekom jučerašnjeg dana trajala intenzivna policijska potraga na širem području Sarajeva, no u tijeku dana je uspješno lociran. Smajić je izdržavao zatvorsku kaznu od 1,5 godina zbog rasturanja droge.

Mještani u strahu
I većina ostalih bjegunaca mlađi su od 30 godina, a izdržavali su kazne od nekoliko mjeseci do nekoliko godina zatvora, koje su im izrečene zbog razbojstava, teških krađa i dilanja droge. Najveću brigu policiji zadao je podatak da su se među naoružanim bjeguncima našla i trojica osuđenih ubojica Namik Durmić (28), koji je izdržavao kaznu od 14,5 godina zbog ubojstva, Džemal Džeka (28), osuđen na 12 godina, i Ismad Spahić (27), osuđen na 12,5 godina, također zbog ubojstva.

Zbog straha mještani desetak naselja na širem području Ilidže i Hrasnice proveli su besanu noć. Vrlo brzo se proširila informacija da skupina bjegunaca, među kojima su i ubojice, traži skrovište na ovome području. Uspješna policijska akcija vratila je mir među građane, ali ne i povjerenje u sigurnost zatvorskih ustanova u FBiH, iz kojih sve češće i sve lakše bježe osuđenici.

Slučaj u Ustikolini zapravo je kap koja je prelila čašu. Sada je jasno da je zatvorskom sustavu u BiH neophodna žurna i temeljita reforma jer je samo pitanje kada će neka druga skupina zatvorenika iskoristiti slabosti tog sustava i organizirati bijeg.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije