Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mesna industrija sljeme

Ovi ugovori dokazuju da je Bandić dug privatne tvrtke isplatio iz proračuna

Sljemenaši
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
28.10.2014.
u 09:40

– Posjedujemo kopiju sporazuma o zaustavljanju već pokrenutog stečaja nad Sljemenom od 1. lipnja 2005. U sporazumu stoji da će Grad Zagreb isplatiti plaće i otpremnine radnicima, a Finagra kao većinski vlasnik treba namiriti vjerovnika koji je pokrenuo stečaj. Nama radnicima isplaćene su zaostale plaće i otpremnine u iznosu od 35 milijuna kuna, ali iz proračuna Grada Zagreba...

Ponukani istragama u tijeku mali dioničari i bivši radnici mesne industrije Sljeme jučer su zamjenici ravnateljice USKOK-a predali dokumentaciju i dali izjave kojima terete zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i društvo Finagra za propast mesne industrije Sljeme 2005.

Otpremnine iz proračuna

– Posjedujemo kopiju sporazuma o zaustavljanju već pokrenutog stečaja nad Sljemenom od 1. lipnja 2005. U sporazumu stoji da će Grad Zagreb isplatiti plaće i otpremnine radnicima, a Finagra kao većinski vlasnik treba namiriti vjerovnika koji je pokrenuo stečaj. Nama radnicima isplaćene su zaostale plaće i otpremnine u iznosu od 35 milijuna kuna, ali iz proračuna Grada Zagreba. Radnici su završili na burzi iako je Sljeme moglo nastaviti proizvodnju da je u stečajnom postupku najprije popisana sva imovina, te da su potom prodane one nekretnine koje nisu bile bitne za nastavak proizvodnje, a sve s ciljem spašavanja industrije – rekao je Tomislav Hodak, bivši rukovoditelj rasjekavaone mesa koji je u Sljemenu proveo 35 godina. (Dokumenti u prilogu).

Podsjetimo, Sljeme d.d. bilo je u većinskom vlasništvu društva Finagra (74 posto), malih dioničara (14 posto) te u državnom vlasništvu (12 posto).

Mali dioničari su USKOK-u predali i ugovor kojim se Grad Zagreb upisao kao vlasnik Sljemenova zemljišta na 3,5 hektara i tvornice s prima postrojenjima u Kelekovoj ulici unatoč činjenici da je ugovor ništavan.

– Vodstvo Finagre je krajem studenog 2005., mjesecima nakon što Sljeme više nije proizvodilo i nakon što su radnicima isplaćene otpremnine, na skupštini dioničara za koju mi mali dioničari nismo ni znali da se održava, promijenila ime društva iz Sljeme d.d. u Rabus d.d. Pretpostavljamo zato da se sakrije rasprodaja imovine. Tri dana kasnije, 1. prosinca 2005. potpisan je kupoprodajni ugovor o prodaji tvornice s prima postrojenjima Gradu Zagrebu za 76 milijuna kuna,a prodavatelj nije Rabus d.d. nego Sljeme – pojašnjava Tomislav Hodak. Taj je ugovor zanimljiv i stoga što je prodavatelj omogućio Gradu Zagrebu da se upiše kao vlasnik nekretnine i prije nego što uplati cjelokupni iznos što pokazuje da je među ugovornim stranama vladao partnerski odnos.

Iako je ugovor pravno nevažeći, Milan Bandić sa Slobodanom Ljubičićem u siječnju 2006. sklapa ugovor o prijenosu kupljenih nekretnine u Gradsko-stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) kojemu su tada pridružene nekretnine iz prethodna dva ugovora između Grada Zagreba i Sljemena d.d. i društva kćeri Sljeme Tvornica stočne hrane d.o.o. ukupne vrijednosti 109 milijuna kuna. Ugovori su sklopljeni u listopadu 2005. Nekretnine iz svaka od tri kupoprodajna ugovora bile su opterećene hipotekama pa je od ukupno 186 milijuna kuna, koliko je sudski vještak Mirko Kožulj procijenio vrijednost Sljemenovih nekretnina, tek 46 milijuna kuna bilo isplaćeno na račun koji je za tu priliku otvoren u nekoj od banaka.

Tko je kupio mjenice?

Grad nije platio gotovinom nego je izdao trasirane mjenice. Tko je otkupom mjenica uplatio novac za kupnju nekretnina u ime Grada Zagreba, nikada nismo doznali jer nam iz grada nisu dostavili odgovor. Mali dioničari podsjećaju da je zaustavljanjem stečaja Sljemena nestala i sva mehanizacija iz prodanih nekretnina.

– Sljeme je na različitim lokacijama imalo oko 400 tona zaliha mesa. Ne znamo gdje je to završilo kao ni vrijedni strojevi koji su u samo jednoj smjeni prerađivali 20 tona mesa, ali ni na čiji je račun sjelo milijun eura koliko je Agrokor platio za brend Sljemena – upozorio je Tomislav Hodak.

>>Kajin dodjelu prostora na atraktivnoj lokaciji po izrazito niskoj cijeni drži sramotnom

>>Bivši radnici Sljemena USKOK-u dali izjave i priložili opsežnu dokumentaciju

Komentara 34

SU
suncesmokvemaslina
10:01 28.10.2014.

je li vam pasalo 2005 zaustavljanje stečaja ili ne? zašto tada niste reagirali? pokupili otpremnine sada traži,traži pa ćeš naći ...

GO
goricaV
10:18 28.10.2014.

Zakaj 2005. niste gospodo odbili plaće i otpremnine od grada? Koliko mi je poznato, te 2005 ste prosvjedovali tjednima na Markovom trgu i od vlade tražili rješenje, uskočio je grad Zagreb da vam pomogne i opet pitam, zakaj te 2005. niste odbili pomoć gada? Pa nemre grad vama dati otpremnine, a da za to niš ne dobije natrag! To ste gospodo i tada znali, ovdje nema niš spornoga, ali zato ima medijske histerije koja hoće Bandiću napakirati lopovluk i nesposobnost države i bivših direktora te firme. Zakaj godinama niste dobivali plaću u Sljemenu zbog čega ste i prosvjedovali na Markovom trgu te 2005.godine, pa nije valjda i za to bio kriv Bandić?

NA
navijala
10:02 28.10.2014.

Kada je to Sljeme kupilo to zemljiste i od koga treba najprije da donesu te Dokumente,jer bez dokaza da su to kupili i platili ne mogu nista.Zamljista su ili privatna ili drzavna odnosno gradska. Drago im je bilo primiti placuu od grada,a nebi za to nista dali.Osim Toga gradsko poglavarstvo odlucuje o sveme , a ne samo Banditic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije