Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiglo pravo proljeće

Sljedećih šest mjeseci očekuju nas iznadprosječne temperature zraka

Zagreb magnolija
Davor Puklavec/PIXSELL
20.03.2016.
u 07:30

Upozorenja na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje ljudi moguća su još i prije ljeta te njihova pojava ne bi smjela biti iznenađenje

U nedjelju se nastavlja pretežno sunčano vrijeme u zemlji, a prema najavama, sljedećih mjeseci očekuju nas iznadprosječne temperature.

– Dugoročne prognoze, koliko god nezahvalne bile, i od mnogih nedovoljno dobro shvaćene, iznimno su jedinstvene u prilično velikoj vjerojatnosti, čak većoj od 80% za srednju temperaturu zraka za sljedeća tromjesečja, sve do kolovoza – višu od prosječne, čak i u odnosu na toplije klimatološko razdoblje, od 1981. do 2010., pri čemu će vrlo vjerojatno u većini Hrvatske najviše odstupati od prosjeka srednja mjesečna temperatura zraka za razdoblje lipanj-kolovoz – piše u tekstu Zorana Vakule i Katarine Gašperov na portalu HRT-a.

Zato se mogu očekivati i upozorenja na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje ljudi, čak i prije ljeta, a novi rekordi, iako je rano prognozirati, ne bi smjeli biti iznenađenje. Kažu da je prognoza količine oborina manje pouzdana od prognoza srednje temperature zraka, ali da je povećana vjerojatnost u cijeloj zemlji za manjak kiše u odnosu na prosjek u sljedećem razdoblju, posebice u srpnju i kolovozu. No napominju da to nužno ne znači da će biti suho kao u prošlogodišnjemu prosincu. Ne smije se zaboraviti, kaže Vakula, ni na učestala pljuskovita obilježja oborina u toplom dijelu godine i još u odviše zagrijanoj atmosferi u kojoj su moguća kojekakva meteorološka događanja... Pa kad se tome doda još uvijek prevladavajući El Nino...

Prema analizama različitih stručnjaka, 2015. godina bila je najtoplija u povijesti mjerenja. Dodajmo tome da se 15 od 16 najtoplijih godina dogodilo u 21. stoljeću. Najviša temperatura zraka ikad izmjerena u svijetu, prema standardima SMO, jest 56,7 °C i izmjerena je 10. srpnja 1913. godine u Furnace Creeku u SAD-u. A u Hrvatskoj je 4. kolovoza 1981. godine izmjereno 42,8 °C u Pločama.    

>>Zima nam se približava kraju, evo kakvo nas vrijeme očekuje ovog proljeća

Komentara 8

DO
doktorica
12:24 20.03.2016.

mi moramo produžiti našu turističku sezonu,jer to je za sada jedini sektor koji funkcionira...

LA
LANA555
17:23 20.03.2016.

Nemam rjeci .Sve sto je neprirodno nije dobro.Priroda se promjenila .Trebala bi struju pojevtiniti al malo morgen.

HO
homofob
17:34 20.03.2016.

Kojeg li intelekta! Pa normalno da ce ljeti temperature biti iznadprosjecne! Prosjecna temperatura je kada se zbroje SVI (i zimski i ljetni) temperaturni podaci i podjeli brojem informacija. Ljetni podaci su visi od tog prosjeka a zimski su nizi od tog prosjeka. Pravo pitanje je da li ce temperature biti vise od prosjecnih ljetnih temperatura. Pitanje je da li ce (ukoliko budu vise od prosjecnih ljetnih) biti unutar standardne devijacije za prosjek temperatura duzeg razdoblja ili ce izskakati daleko iznad tog prosjeka i izvan uobicajenih devijacija. Statistika je interesantna disciplina(nije znanost): jer se "masazom" informacija i obradom uvijek dade potvrditi ili zanijekati sto god se zeli potvrditi ili zanijekati. Iskusan i iskren znanstvenik zato uvijek skriva svrhu svojeg istrazivanja jer njegovi suradnici cudnovato uvijek dobiju podatke koji potvrduju ono sto oni misle da je zelja njihovog vode projekta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije