Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moja prva knjiga

Slikovnica Karlovčanke Gabriele Kolić među deset najboljih

gabi
Dominik Grgurić/Pixsell
28.09.2013.
u 12:45

Književnica Sanja Pilić napomenulo da ih se moglo tiskati još toliko, a na natječaj stiglo 685 radova osnovaca

Doselili smo se u novi stan i bilo me strah spavati sama u sobi. Onda su mi djed i baka kupili medvjedića i više se nisam bojala – priča karlovačka osnovka Gabriela Kolić, učenica OŠ Grabrik, kako je nastala njezina priča Neustrašivi medo.

 Više voli crtati

 Jedna je od njih deset, koje su doživjele tiskano izdanje zahvaljujući natječaju Moja prva knjige u organizaciji Centra za neohumanističke studije. Deveto izdanje doživjelo je i rekordnih 685 pristiglih priča, a sudjelovalo je više od 180 škola iz svih dijelova Hrvatske. Obzirom na tako veliku konkurenciju karlovačka osnovka nije niti očekivala prvu nagradu.

 – Jako sam se iznenadila, posebno što sam se prvi puta javila na natječaj – iskrena je Gabriela. Priznaje i da više voli crtanje od pisanja. No, da u njoj postoji književna crta dokazala je već sa šest godina kada je napisala prvu priču o ježu u šetnji.

Ponosan je i otac Tomislav. Poručuje da će Gabrielu i dalje poticati u njezinom stvaralačkom radu. Tiskanje slikovnice zalužili su još i Tonko Pavičević iz Lovrana, Maria Molnar i Vedran Horvat iz Nedelišća, Petra Uranjek iz Belišća, Franjo Horvat iz Novog Marofa, Rea Ban iz Bjelovara, Ivan Pablo Šamal iz Stubičkih toplica, Anamarija Dominiković iz Metkovića i Karla Paola Molc iz Zagreba. U ocjenjivanju radova sudjelovali su poznati hrvatski književnici Tito Bilopavlović i Sanja Pilić.

 – Djeca imaju puno mašte i uvijek me iznova iznenade. Mislila sam da će se istrošiti i ponavljati teme, ali to se ne događa. Pokazali su jako dobar spoj teksta i slike. Neki se puta dogodi da je slika bolja od teksta ili obrnuto. No, ovog puta lijepo su zaokružili čitavu priču. Imali su neobične i zanimljive teme – napominje Pilić. Dodaje da je uvijek teško izabrati najboljih deset.

 Poticanje na kreativnost

 – Moglo bi ih se tiskati još barem toliko. Takvu situaciju zapravo imamo svake godine. Ovo je izvrstan natječaj, koji djecu potiče na kreativnost – poručuje poznata književnica. Iako zbog krize i manjka novca sve manje sponzora podržava ovakve manifestacije, ona ipak ide dalje. Predsjednica Centra za neohumanističke studije Romana Leko zahvaljuje svima koji su im pomogli. Najavljuje da će deseto izdanje organizirati s Udrugom za promicanje čitanja Kalibra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije