Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLIJEDI ISTRAGA

Visoki izvor iz MORH-a: Bomba u letjelici težine do 120 kg, eksplodirala ispod zemlje

Letjelica u Zagrebu
Foto: Večernji list
1/8
13.03.2022.
u 19:28

Nakon što je izvučena postavljena je uz sami krater, pregledali su je policijski i vojni službenici.

Jutros je izvučena olupina letjelice koja je pala u četvrtak oko 23 sata kod Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Prema onome što se zna, preletjela je Rumunjsku i Mađarsku te se srušila u glavnom gradu Hrvatske, a za sada se ne zna tko ju je uputio. Ministar obrane Mario Banožić koji je pratio izvlačenja letjelice kazao je da je riječ o avio-bombi sovjetske proizvodnje, a HRT od visokog izvora u MORH-u doznaje da je pronađena bomba težine do 120 kilograma. 

Kako je letjelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Srećom nije eksplodirala pri udaru u asfalt ili beton, navodi HRT.

Akcija izvlačenja letjelice započela je u 9.40 jutros i trajala je 20-ak minuta. Nakon što je izvučena postavljena je uz sami krater, pregledali su je policijski i vojni službenici. Zatim je 6 tona teška, djelomično uništena letjelica na kamionu je odvezena u vojarnu gdje će se istraga nastaviti. 

"Istraga je ušla u završnu fazu, trebala je biti gotova jučer. Na samom početku istrage dobili smo određena saznanja da se na pojedinim fragmentima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti jednom pažljivijem načinu vađenja i na taj način ukloniti bilo kakav rizik. Pronađena je i crna kutija i očekujemo da ćemo iz nje izvući određen podatke o samome letu i komparirat ćemo te podatke s drugim krakom istrage koji radimo s članicama NATO saveza.

Na osnovu odraza koji se pojavljivao na radaru rekonstruirat ćemo odakle je letjelica došla. Pored crne kutije pronađeni su i fragmenti na kojima su pronađeni tragovi eksploziva. Nije bila izvidničkog tipa jer smo našli dijelove avio-bombe. Riječ je o avio-bombi sovjetske proizvodnje, kao i svi ostali elementi odvezena je s ovog mjesta. Možemo sada reći da je riječ o avio-bombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje.  Može biti i s ruske i s ukrajinske strane. Istraga će još malo potrajati", kazao je ministar. 

Ključne riječi

Komentara 85

Avatar Idler
Idler
19:37 13.03.2022.

Sto dvajst kila eksploziva hitilo bi letjelicu nazaj na drvo...ali ah...

DU
Deleted user
19:37 13.03.2022.

Meni je vazno samo sto ovdje kazu djeca Ferala, uvjek su bili na visini zadatka, vec godinama::

SA
sanikol
19:42 13.03.2022.

Kakvi su to licemjeri iz opozicije koji se zgražaju što je Plenković i ekipa iz Vlade bila na licu mjesta i to zbog navodne zabrinutosti za njihove živote. S druge strane dali bi sve da se to i dogodilo jerr misle da je to jedini način da Grbavi i Tom dođu na vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije