Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
certifikat

Slavonski kulen napokon dobiva zaštitu zemljopisnog podrijetla

kulen,kobasa
Tomislav Miletić/PIXSELL
14.06.2013.
u 09:25

Matić kaže kako je bilo problema jer je konzultant koji im je dodijeljen od EU, pokušavao opovrgnuti njihov zahtjev da Slavonski kulen može biti samo onaj proizveden u Slavoniji, od slavonskih pasmina svinja tovljenih slavonskom hranom.

Udruga Slavonski domaći kulen-kulin ovih je dana predala Ministarstvu poljoprivrede opširnu dokumentaciju od nekoliko stotina stranica za zaštitu Slavonskog kulena oznakom zemljopisnog podrijetla kako bi se napokon certifikatom odredilo što je izvorni slavonski kulen.

- Sve je počelo prije desetak godina kada smo započeli s izradom specifikacije za zaštitu Slavonskog kulena-Slavonskog kulina, kako se gdje naziva. Konačno smo načinili potpuni prijedlog i dostavili ga Ministarstvu poljoprivrede koje će ga dalje proslijediti nadležnim institucijama EU i za pet do šest mjeseci očekujemo odgovor i certifikat. Možda je i dobro što je cijeli postupak dugo trajao jer sada kada smo praktički u EU pa o našem našem prijedlogu odlučuju i njihove institucije tako da će zaštita vrijediti za sve zemlje EU - kaže Andrija Matić, tajnik Udruge Slavonski domaći kulen koji je ponio najveći teret izrade zahtjeva za zaštitu.

Matić kaže kako je bilo velikih problema jer konzultant koji im je dodijeljen od EU, pokušavao je opovrgnuti njihov zahtjev da Slavonski kulen može biti samo onaj proizveden u Slavoniji, od slavonskih pasmina svinja tovljenih slavonskom hranom.

- On je tvrdio kako kulen proizveden od drugih pasmina svinja ne mora biti lošiji od onog proizvedenog u Slavoniji s čime se mi slažemo, ali mi želimo odrediti i zaštititi kulen proizveden baš u Slavoniji od domaćih pasmina hranjene slavonskom hranom kao naš autohtoni proizvod koji se nigdje drugdje ne može napraviti. U dokumentaciji je točno opisano kako izgleda Slavonski kulen i da je to trajna mesna kobasica valjkastog oblika napravljena od najkvalitetnijih dijelova svinjskog mesa, leđne slanine, soli i začina koji se nadjeva u slijepo svinjsko crijevo i 150 dana se podvrgava kontinuiranim procesima fermentacije, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja. Nakon što Slavonski kulen dobije certifikat, neće se više događati da u trgovinama ili restoranima prodaju tobože slavonski kulen koji nije vidio ni Slavoniju niti slavonsku svinju, a ni recepturu - kaže Andrija Matić dodajući kako se kulen u literaturi spominje prije više od 200 godina.

>>Na pusti otok s nožem ili sjekirom, u inozemstvo s kulenom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije