Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruralni turizam

'Slavonski banovac', tradicija koja treba osnažiti ruralni turizam i poljoprivredu

Foto: Željko Gašparović
1/7
09.10.2014.
u 17:42

a je važna suradnja potvrdili su i predstavnici gradskih i županijskih vlasti, a neke od raznovrsne ponude prezentirani su na okruglom stolu s temom „…staze, putovi, šorovi, sokaci“

Ako je suditi po broju izlagača i posjetitelja, izložbeno-prodajni sajam ruralnog turizma, "Slavonski banovac", svake je godine uspješniji. Ove, po šesti put kako se organizira u Pakracu, okupio je više od  osamdesetak izlagača, udruga i obiteljskih gospodarstava iz 7 županije.

- To je dokaza da sajam „Slavonski banovac“, ima budućnost, naglasio je Davor Huška , gradonačelnik Pakraca.  Sajam se organizira s ciljem promoviranja  turističke ponude kontinentalne Hrvatske. Izloženi su autohtoni proizvodi, predstavljeni stari zanati i obrti, sve  kako bi se predstavili, a kako kaže, Igor Matek, upravitelj Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“, gradova Pakraca, Lipika i Novske,  kroz ovaj oblik  trebao osnažio ruralni turizam i poljoprivreda.

Da je važna suradnja potvrdili su i predstavnici gradskih i županijskih vlasti, a neke od raznovrsne ponude prezentirani su na okruglom stolu s temom „…staze, putovi, šorovi, sokaci“. 

Šesteročlana obitelj Maršić iz Novske,  prikazala je čime se bavi treću godinu, tradicijsko obrtničko tkanje. Kažu da vole doći na ovakve sajmove, jer tu upoznaju i druge koje se bave sličnim poslovima, a neke rukom rađene predmeta i tkanjem, uspijevaju i prodati.  

Vele da nema od toga velike zarede no kao i njih i ostale  izlagače veseli da ih se pozove na ovakva događanja.  Kao članice Udruge žena „Ruža“ iz Omanovca, koje su nakon što su se nedavno osnovale, prvi put na sajmu.

Zanimanje je bilo veliko, najviše mladih i školske djece koja su imala zanimljivu terensku nastavu upoznavanja tradicijskih zanata. A gradonačelnik Huške potrudio se napraviti što više novčića, „Slavonskog banovca“ replike starog novca nekada davno kovanog u njegovom gradu.  Pakracu gdje djeluje  Poduzetnički centar, više puta nagrađivan kao najbolja  potporna institucija koja pruža podršku i pomoć razvoju malog i srednjeg poduzetništva u Republici Hrvatskoj, kao i Vida Iličić, direktorica, čije rad i rad njenih suradnika okrunjen  brojnim nagradama.

Tradicija, ali i razvoj poduzetništva što je naglasio Velimir Žunec, gradonačelnik Garešnice, grad partner sajma, koji će uskoro osnovati „Poduzetnički centra“, jer samo kroz bogato iskustvo i EU fondove, mogu pokrenuti razvoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije