Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA U OSIJEKU

Slavonci žele graditi agrosolarne elektrane

storyeditor/2024-02-01/PXL_010224_109419531.jpg
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
01.02.2024.
u 18:25

Na konferenciji u Osijeku predstavljena mogućnost primjene agrosolara u vinogradarstvu i voćarstvu

Izazovi suvremenog društva traže inovativna rješenja, a to ponekad znači spojiti naizgled nespojivo – solarne elektrane i poljoprivrednu proizvodnju. Iza nas je najtoplija godina od kada postoje mjerenja. Poljoprivreda je prva na udaru klimatskih promjena, stoga se kao jedno od rješenja nude agrosunčane elektrane.

Zbog velikog broja upita za agrosolarne sustave gospodarsko-interesno udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatska (OIEH) i Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku predstavili su brojnim zainteresiranim Slavoncima mogućnosti primjene agrosolara u vinogradarstvu i voćarstvu u Hrvatskoj.

Na konferenciji "Mogućnosti primjene agrosolara u vinogradarstvu i voćarstvu u Hrvatskoj", koja je pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista održana u Osijeku, predstavljena je Studija o potencijalu uporabe solarne energije u sektoru poljoprivrede i slatkovodne akvakulture, čiju je izradu financirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je da je obnovljiva energija budućnost za koju se Hrvatska opredijelila. On je dodao kako smo na visokom osmom mjestu u Europi po udjelu obnovljivih izvora, no energiju još uvijek uvozimo. Zato nam, istaknuo je, trebaju multisektorska rješenja poput agrosolara, posebno u Slavoniji, koja ima kapacitet primiti tu energiju u mrežu i ujedno veliki kapacitet za primjenu agrosolara.

POVEZANI ČLANCI:

Dekan fakulteta prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić istaknuo je kako je tradicija fakulteta istraživanje novih znanstvenih spoznaja koje mogu pomoći kulturama u prilagodbi promjena kojima smo svjedoci, a agrosolari su dobar smjer u tom pogledu.

Kako se navodi u studiji, korištenjem agrosunčanih elektrana na samo 1% ukupno raspoložive poljoprivredne površine u Hrvatskoj, što iznosi oko 1000 hektara, uz poljoprivrednu proizvodnju moglo bi se pridonijeti ukupnoj godišnjoj proizvodnji električne energije od više od 1000 GWh, što je trostruko više od trenutačne proizvodnje od solara. 

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja

Foto: Večernji list

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije