Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
piće jedinstveno u svijetu

Slavonci prave rakiju od morskih algi i trava iz mora oko Visa i Jabuke

Stanko Lazić
Ivica Galović/Pixsell
14.05.2022.
u 06:25

Osim Adrije, u Cerniku proizvode i viljamovku, lozovaču, ali i jedinstvenu travaricu od šest suhih trava s otoka Krka i šest trava iz Slavonije

Jeste li čuli za rakiju od morskih alga i trava? Upravo takvu, jedinstvenu u svijetu, proizvode na obiteljskom gospodarstvu "Stanal" u malom Cerniku kod Nove Gradiške.

U projekt su se prije nekoliko godina upustili s jednim poznatim splitskim restoranom. Smeđe i zelene jadranske alge i trave za ovu rakiju vade isključivo iz čistog mora u okolici otoka Visa i Jabuke, a zatim ih sljubljuju s bazom od tri vrste jabuka koje sami uzgajaju i prerađuju.

Bogat, a blag okus

Rakija od algi sve je traženija, a obožavaju je turisti s Dalekog istoka. Svoju vrhunsku žesticu s pravom morskom aromom nazvali su Adria.

– Svi koji preferiraju morske delicije kažu da im je to rakija broj jedan. Mi nismo svjesni koliko je naše more još uvijek čisto. Drugi prodaju alpski zrak u konzervi, a mi imamo bogomdano more čije plodove ne znamo plasirati. Poznato je da neke morske trave i alge žive i do tisuću godina, što znači da ćemo i mi, ako pijemo tu rakiju, možda doživjeti barem deset posto od toga – kaže kroz smijeh prokurist imanja Stanko Lazić.

Osim Adrije, u Cerniku proizvode i viljamovku, lozovaču, ali i jedinstvenu travaricu od šest suhih trava s otoka Krka i šest trava iz Slavonije. Za ove i druge rakije osvojili su pregršt nagrada na brojnim domaćim i međunarodnim sajmovima.

Prodaju ih po konobama i restoranima duž jadranske obale, u Splitu, Dubrovniku, na Krku, u Zagrebu i dijelom u Sloveniji. Interes su pokazali i Austrijanci, ali oni su tražili količine koje na imanju nisu mogli ispoštovati. Svoja pića rade od pravog voćnog soka.

– Rakije su blagog okusa, imaju svega 38 posto alkohola, a specifične su po tome što ne pale grlo, nego osvježavaju – ističe Lazić.

Na ovom turistički orijentiranom poljoprivrednom gospodarstvu na južnim obroncima najviše slavonske planine Psunj već 22 godine bave se proizvodnjom voća, vina i rakija. Imanje se prostire na 44 hektara, imaju 11.750 čokota vinove loze, 7400 viljamovki, a posadili su i veću količinu trske miscanthus giganteus, koja predstavlja energetsku budućnost.

Predsjednički apartman

Imaju vinariju kapaciteta 20 tisuća litara vina, bazen te smještajni objekt s kušaonicom za 75 ljudi i apartmanima, od kojih je jedan ekskluzivan, "predsjednički" i u njemu su odsjedali neki poznati političari. U prethodne dvije godine posjećenost je bila slabija zbog korone, ali sada im se gosti opet polako vraćaju.

– Turisti nam dolaze na vikend-aranžmane. Većinom su to obitelji koje žele mir, s obzirom na to da je imanje izolirano od mjesta. Nudimo im biciklističku stazu, sportske terene i autohtona domaća jela – zaključio je Lazić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije