Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CILJ JE RANA DETEKCIJA

Slavni nobelovac optimistično o pandemiji: 'Bit ćemo u redu'

Koronavirus u Italiji
Foto: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL
1/7
26.03.2020.
u 09:54

Levitt drži da je smanjenje stupnja povećanja broja novih slučajeva važno jer sugerira da se putanja epidemije promijenila

Nobelovac i biofizičar sa Stanforda Michael Levitt, počeo je analizirati brojne slučajeve koronavirusa u siječnju i ispravno previdio da će se Kina izvući iz najgore faze epidemije mnogo prije nego što su to mnogi epidemiolozi predviđali. 

Sada sličan scenarij predviđa za SAD i ostatak svijeta, piše Los Angeles Times

Dok mnogi epidemiolozi upozoravaju na mjesece masovnih društvenih poremećaja i milijuna smrti, Levitt kaže da podaci jednostavno ne podupiru takav scenarij, posebno u područjima gdje postoje razumne mjere socijalne distance među ljudima. 

"Ono što moramo učiniti je kontrolirati paniku", rekao je i dodao: "Gledamo li širu sliku, bit ćemo u redu".

Levitt drži da je smanjenje stupnja povećanja broja novih slučajeva važno jer sugerira da se putanja epidemije promijenila.

"Virus može eksponencijalno rasti samo kada ga se ne detektira i ne kontrolira. Ljudi koji kažu da ga imaju treba smatrati herojima. Cilj nam treba biti rana detekcija", rekao je Levitt te dodao da je stopa smrtnosti bolesti COVID-19 veća od one koju ima gripa, ali da to ipak nije kraj svijeta. "Prava situacije je da ovo sve nije toliko grozno kako se prikazuje", konstatirao je Levitt.

U slučaju Kine on je 31. siječnja primijetio da je zemlja imala 46 nove smrti od koronavirusa, u usporedbi s 42 smrti dan ranije. 

Iako se broj smrti u 24 sata povećao, stopa rasta se počela smanjivati. Upravo je ta stopa, smatra Levitt, govorila više od brojeva.  Tako je predvidio da će broj smrti usporavati još više idućeg tjedna i bio je u pravu.

Tri tjedna kasnije Levitt je predvidio da će ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini biti oko 80 tisuća s oko 3.250 smrti, što se, također, pokazalo točnim. Sredinom siječnja Kina je imala 80.298 slučajeva i 3.245 smrti. Broj novozaraženih pao je na oko 25 na dan, a posljednjih se tjedana još smanjio.

VIDEO Mitovi o koronavirusu

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar southman
southman
10:40 26.03.2020.

Trump se nada do Uskrsa, ja vjerujem mjesec dana duže. Sve epidenije stanu stati će i ova. Važno da sačuvamo ljude. Za sada se nosimo jako dobro.

DU
Deleted user
18:43 26.03.2020.

Zakaj ste mi obrisali komentar????? Napisao sam da je to napokon jedan glas zdraog razuma u ovoj općoj histeriji!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije