Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Delikatesa

Slavne nirnberške kobasice

Kobasice
Foto: Deutsche Welle
07.11.2013.
u 07:51

Godišnje se danas proizvede jedna milijarda nirnberških pečenica

Nirnberška pečenica je delikatesa stara već 700 godina. Po prvi put je ova mala kobasica bačena na žar 1313. godine a veličina ovakva kakva je danas zapravo potječe iz toga da su tada i gostionice bile male. Veće kobasice se tada na ondašnjim roštiljima iz praktičnih razloga nisu mogle peći.

Recept za njihovu izradu čuva se i danas u arhivu grada Nürnberga. Zapravo je riječ o statutu, o zakonu o čistoći ove kobasice. Prema njemu se za izradu ovih pečenica smije koristiti samo svinjski but uz dodatak mažurana. Godišnje se danas proizvede jedna milijarda nirnberških pečenica. Udruga za zaštitu pečenica prije 10 godina je izborila pečat kvalitete. Tako se u Europi pod njihovim imenom smiju prodavati samo kobasice iz Nürnberga. Oni koji ih prave moraju se strogo držati recepta. 

>> Glavni gradski trg zakrčen šatorom i drvenim kućicama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije