Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23. OBLJETNICA OLUJE

Iznad Knina letački spektakl: Kiowe, kanaderi, Krila oluje, MiG-ovi i F-16

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/26
05.08.2018.
u 11:32

Nastavlja se slavlje i obilježavanje 23. obljetnice Oluje u Kninu.

Uz najviše državne dužnosnike i brojna visoka izaslanstva, dolaskom u Knin ovogodišnju proslavu vojno-redarstvene operacije Oluja uveličali su i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael, koji su također bili na Kninskoj tvrđavi.

 U letačkom programu sudjelovala su 24 zrakoplova iz sastava HRZ-a, i to helikopteri Kiowa Warrior OH-58D, Bell 206-B, Mi-8 i Mi-171Sh te avioni Zlin 242L, Pilatus PC-9, Airtractor AT-802 i Canadair CL-415, kao i dva MiG-a 21 uz dva gostujuća izraelska F-16 Barak. Istovjetni višenamjenski borbeni avioni 4. generacije od 2020. godine ući će u sastav HRZ-a i činiti udarnu snagu Hrvatske vojske.

11.00 - Bio sam tenkist, i ušli smo među prvima u Knin. Ponosan sam na Oluju, na ono što smo tada bili. Danas 23 godine kasnije još sam ponosniji, znam da smo tu utakmicu dobili, a sve drugo dabogda se ne ponovilo, rekao nam je Danijel Roko Režan, jedan od branitelja okupljenima jutros na kninskoj tvrđavi, ali i jedan od sudionika Oluje iz 4. gardijske brigade

VIDEO Impresivan prelet MiG-ova i F-16 iznad kninske tvrđave

10.45 - Ni predsjednica RH ni premijer nisu željeli komentirati izjave predsjednika Aleksandra Vučića koji je komentirao Oluju s nacističkom Njemačkom i Hitlerom. Ministar Krstičević je tek rekao "kako Hrvatska nije započela rat niti izvršila agresija i da je veličanstvenom akcijom Oluja Hrvatska oslobođena". 

10.35 - Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog krsnog zavjet gdje će biti služena svet misa za Domovinu. Misu će predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvo s vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom, koji će održati homiliju

10.30 - Završio je program na kninskoj tvrđavi

10.15 - Bogati letački dio proslave: Počeo je s preletom američkih Kiowa i helikoptera, nastavili su akciju kanaderi, a zatim je uslijedio atraktivan manevar Krila oluje. Za kraj uzbudljivog letačkog programa ostavljeni su preleti MiG-ova i izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak

Video: Frane Šarić

10:09 - Minuta šutnje za poginule

09:58 - Čitaju se  imena poginulih u akciji 

09.49 Predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici oružanih snaga Kolindi Grabar-Kitarović prijavak je podnio general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. 

9.43 - Podiže se hrvatski stijeg i izvodi hrvatska himna

9.35 -  Državni vrh pristiže na kninsku tvrđavu

9.30 -  Ministar Medved: Zahvala na žrtvi i čestitka svim braniteljima. Dostojanstveno obilježavamo pobjedničku akciju. Velikosrpska politika je izvršila agresiju i s time će se oni  morati suočiti, a Vučića uopće ne bi komentirao.

9.24 - Zastava je spremna za podizanje na kninskoj tvrđavi

Snimio: Frane Šarić

08:50 - Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović: "Posebna je čast biti ponovno u kraljevskom gradu Kninu. Svima izražavam posebnu zahvalnost i s posebnim poštovanjem prisjećamo se prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je poveo narod u ostvarenje povijesne težnje.  Bila je to veličanstvena pobjeda. Oluja postaje školski primjer uspješno vođene operacije. Ne msijemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje. Vrijednosti moramo prenositi budućim naraštajima, to dugujemo i našim braniteljima. Koliko možemo kad  smo složni pokazali su i naši nogometaši. Veličanstvena pobjeda, a potpuni poraz agresor je doživio u BiH i uspostavljen je mir koji i danas traje. I pripadnici HVO-a su dali nemjerljivi doprinos. Vrijednosti domoljubnog zajedništva je ključ za naše buduće naraštaje. Ulaganje u obranu i sigurnost nije trošak već ulaganje u budućnost. Domovinski rat pokazao je karakter hrvatskog vojnika. Na tim odlilkama odgajamo i nove naraštaje hrvatskog vojnika i danas se ističu u svojim rezultatima i misijama diljem svijeta. Hrvatska će podupirati europski put BiH, a to  uključuje i potporu svim izbjeglim i proganih Hrvata u BiH. Igramo iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u nogometu.

08:40 - Gordan Jandroković - Čast mi je da mogu s vama podijeliti radost ovog dana. Ovdje ispod stoljetne tvrđave na kojoj je prije 23 godine ponosno zavijorioo hrvatski stijeg. Teško je izboren taj san o slobodnoj i suverenoj Hrvatskoj. Svaka nesebična žrtva propatria nije nikada uzaludna. Zauvijek moramo biti zahvalni i odavati im priznanje za svaku žrtvu i da naši  mladi znaju u kojim okolnistima je nastala naša država. Pobijedili smo u ratu jer smo imali jaku nacionalnu svijet i viziju u kakvoj državi želimo živjeti. Disali smo kao jedno, bili složni i u domovini u i svijetu. Upravo domoljublje bilo je presudno za pobjedu u Domovinskom ratu. 

08:29 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je Dan pobjede i Domovinske zahvalnost, Dan hrvatskih branitelja u Kninu povodom 23. obljetnice vojno- redarstvene akcije Oluja. "S ponosom čestitam 22.obljetnicu Oluje i oslobođenje, trajan mir. Zahvaljujući vrsnim zapovjednicima i braniteljima i Franji Tuđmanu oslobođen je najveći dio hrvatske u samo 4 dana. Sjećanja na  oluju 1995. u nama izaziva suze radosnice jer je to značilo kraj rata, prestanak okupacije, oluja je porazila velikosrpsku Miloševićeve politike, i zahvaljujući oluji je mirno integrirana istočne Slavonija, omogućila je i Daytonski sporazum. Sjećamo se danas i svih naših žrtava s tugom, zahvalnošću ali i osjećajem ponosom. Unatoč nadmoćnom agresoru obranili smo našu zemlju i ta sloga bi trebala biti poticaj i danas. Hrvatska je bila velika u pobjedi. Danas se zalažemo za dobrosusjedske odnose. Nespremnost nekih da se suoče s prošlošću onemogućava pravo pomirenje, kakvo su imale Francuska i Njemačka. Izbor F-16 je odličan izbor u obrani hrvatskog neba i strateško partnerstvo s Izraelom govori samo za sebe i zato pozdravljam naše prijatelje i SAD i Izraela koji su uveličali našu obljetnicu. Mi gradimo Hrvatsku u kojoj jamčimo pravo svim manjinama i želimo podijele zamijeniti dijalogom. Neka nam Olujs i domoljublje bude trajna inspiracija u izgradnji Hrvatske kakvu sanjamo. "

8.25 - Stjepan Cumbaj roditelj poginulog branitelja pripadnika Gromova: S ponosom se sjećamo svoje djece kada vidimo kako njihova hrabrost i domoljublje nije zaboravljeno i da ih njihov narod poštuje. Tuga i praznina prati i mene i sve druge koji su ostali bez članova obitelji, ali nas tješi to što je narod za koji su živjeli slobodan i dok god živi Hrvatska i oni će živjeti. Branitelji su dokazali da se sve može postići kada ih vodi čista ljubav prema Domovini.

08:08 - Predsjednica, predsjednik sabora, premijer, Stjepan Cubaj roditelj poginulog branitelja, ministri, lokalni, vojni i policijski dužnosnici zajednici polažu vijenac za poginule branitelje u Oluji. 

08:05 - Minuta šutnje za nestale i poginule u Domovinskom ratu

07.55 - U 9.20 počinje središnji događaj na kninskoj tvrđavi

Video: Frane Šarić

07:21 - U gradu su se okupili brojni Kninjani i njihovi gosti.  Očekuje se obraćanje visokih uzvanika na trgu Ante Starčevića ispred spomenika Oluja. Potom će se program premjestiiti na Kninsku tvrđavu. 

U Kninu se održava središnja svečanost, kojoj će nazočiti cijeli hrvatski državni vrh, visoki državni i vojni dužnosnici, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u "Oluji" i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata.

Program je počeo u 6.30 budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga  RH Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će susretu visokih državnih i vojnih uzvanika s obiteljima poginulih branitelja i stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida u Zapovjedništvu Gardijske mehanizirane brigade HKoV OS RH.

U 8 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomeniku hrvatske pobjede "OLUJA 95, a potom na Trgu Dr. Ante Starčevića slijede prigodna obraćanja predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. 


Video: Frane Šarić

Program na Kninskoj tvrđavi počet će u 9.30 uz nazočnost visokih državnih i vojnih uzvanika čitanjem povjesnice o VRO Oluja, zvonjavom crkvenih zvona i podizanjem zastave Republike Hrvatske. Nakon toga bit će pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, uz minutu šutnje. Slijedi počasni plotun iz topničkih oružja, let zrakoplova i program akro grupe HRZ-a "Krila Oluje te nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sv. Juraj. U 10.45 krenut će mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje će u 11.30 biti služena misa za Domovinu. Misu će predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom, koji će održati homiliju.

U 12.35 bit će dočekani sudionici ultra maratona Šibenik Knin, a u 12.45 bit će Vojno akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je jučer u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača, priopćio je Ured predsjednice.

VIDEO Knin: Svi su htjeli pozdraviti Dalića

 

Ključne riječi

Komentara 330

PU
Pukovnik
08:17 05.08.2018.

Dobro jutro, Hrvatska! Hrvatskom narodu od srca čestitam “Oluju”. Slavimo danas punim srcem i izvjesimo zastave. Posebno pozdravljamo naše vojne saveznike, državu Izrael, koji danas s našim ratnim zrakoplovstvom nadletaju Zvonimirov grad Knin. Također pozdravljamo vojna izaslanstva SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Poljske i druge. Zajedništvo s navedenim (posebno s prijateljskom državom Izrael) demantira teze o fašizmu. Kako sad dalje drugovi Puhovski, Pusić, Teršelić itd.? Očaj i bijes. Kako sad dalje, fašisti u Beogradu? U biti, svjejedno nam je - gotovo je. Još jednom, čestitke!

Avatar Toni Broo
Toni Broo
10:05 05.08.2018.

Blagoslovljen Svima Dan Domovinske Zahvalnosti. Hvala svim braniteljima koji su sebe dali za našu slobodu.

Avatar scarfacce
scarfacce
07:55 05.08.2018.

HRVATSKA MATI ME RODILA HRVATSKA ZEMLJA ODHRANILA HRVAT SAM BIO,I HRVAT ĆU BITI..ŽIVJELA HRVATSKA....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije