Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRUŠIO Wengera i Rodgersa

Superslaven Bilić - trener za velike skalpove

Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
08.09.2015.
u 17:00

Nasred Wembleya Bilić je Englezima opalio šamar koji ih i danas boli i ostavio ih bez Eura 2008. godine, piše Max!.

U oči sezone Slaven Bilić (46) od engleskih je kladioničara bio označen kao trener s najvećim šansama za otkaz. Nisu vjerovali novaku u ligi, nisu mu davali previše šansi da doživi kraj sezone iako West Ham vjeruje svojim trenerima, u 120 godina dugoj povijesti promijenili su ih tek 15 (koliko, za usporedbu, i Dinamo, ali od 2005.!), piše sportski tjednik Max!.

Bili su “sigurni” u svoju procjenu, na jednu uloženu funtu isplatili bi svega 3,75 funti u slučaju da novi menadžer “čekićara” bude prvi u Premiershipu koji će ostati bez posla.

Četiri utakmice i dvije velike pobjede kasnije kladioničari tri puta veće šanse za otkazom daju Joséu Mourinhu nego Biliću! “Slav” je postao hit trenerom na Otoku. Posao bivšem hrvatskom izborniku prema bookerima je sigurniji čak i od onog Louisa van Gaala u Manchester Unitedu, Brandona Rodgersa u Liverpoolu i Mauricija Pochettina u Tottenhamu. Štoviše, čak desetorici trenera u Premiershipu budućnost je nesigurnija od Bilićeve na Upton parku. Danas na Bilićev otkaz kladioničari nude koeficijent 21!

Slaven Bilić brzo je “kupio” status u Premiershipu s dva velika skalpa, pobjedama protiv momčadi koje će odlučivati o naslovu i to u gostima i pritom još bez primljena gola. Za usporedbu, West Ham je lani na 19 gostovanja pobijedio svega tri puta. Poslodavce je “kupio” već i prije. Dali su mu na raspolaganje 46,9 milijuna eura za pojačanja, što je drugi najveći proračun za transfere u klupskoj povijesti. Samo je u jednom prijelaznom roku West Ham potrošio više (69 milijuna eura), ali još u ljeto 2006. kada su u paketu na Upton Park stigle dvije tada mlade argentinske senzacije Carlos Tévez i Javier Mascherano.

Kako pobjeda nad Arsèneom Wengerom nasred Emiratesa nije bila “slučajna”, što je izraz koji je šokirani Profesor iskoristio kao ispriku nakon iznenađujućeg poraza na otvaranju sezone, potvrdilo je rezultatsko poniženje Liverpoola, što je bila prva prvenstvena pobjeda West Hama na Anfieldu poslije 52 godine, a kojom je Bilić postao prvi trener čekićara još od klupske ikone, legendarnog Rona Greenwooda, kojem je to uspjelo.

“Glave” Arsènea Wengera i Brandona Rodgersa, bez sumnje, spadaju među najcjenjenije trofeje u Bilićevu trenerskom CV-ju. Trenera Liverpoola, doduše, već je jednom srušio, lani s Beşiktaşem u Europskoj ligi, no Wenger mu je dva puta bio izmicao, prošle ga je jeseni za jedan pogodak koštao plasmana u skupinu Lige prvaka. Osvetu Francuzu brzo je servirao.

– Ovo je nešto posebno – izustio je trener West Hama nakon što je iz trećeg pokušaja srušio jednog od trenerskih idola i to u svom prvom premierligaškom ogledu.

Ali padali su pred Bilićem i prije Wengera i Rodgersa velike momčadi i velika trenerska imena, cijenjene “skalpove” odavno je počeo skidati. Već premijernu izborničku utakmicu otvorio je malom senzacijom, pobjedom u Livornu 2006. protiv tada novopečenih svjetskih prvaka Talijana. Istina, eksperimentirali su tada azzurri s B momčadi, ni nalik onoj koja je dva mjeseca ranije osvojila Mundijal, ali je Bilić već u startu nagovijestio da će izbornički mandat Roberta Donadonija na klupi talijanske reprezentacije skončati – neslavno!

Ako će Donadoni po zlu pamtiti Bilića, što reći tek za Stevea McClarena kojem je hrvatski izbornik obilježio tragičnu epizodu za kormilom engleske reprezentacije i ispisao jedan dio povijesti otočkog nogometa kojeg će se u Engleskoj nerado sjećati. Dva puta ga je pobjeđivao, prvo na Maksimiru, a onda ga osramotio i usred Wembleya te ga obilježio kao čovjeka koji Gordi Albion nije uspio odvesti na Europsko prvenstvo 2008. u Austriju i Švicarsku.

I upravo će Bilićev omiljeni rival, nesretni Stevei, u sljedećem kolu morati na Upton Park i danima pred utakmicu iznova proživljavati londonsku večer koja mu je gotovo pa uništila karijeru, nakon koje je osam godina morao čekati da dobije novu priliku na vrhunskoj razini engleskog nogometa, od po njega kobnog studenog 2007. sve do ljeta 2015. Biliću će, pak, susret s “omiljenom žrtvom” biti idealna prilika za premijernu pobjedu pred domaćim navijačima nakon dva uvodna prvenstvena poraza od Leicester Cityja (1:2) i Bournemoutha (3:4).

Ni svjetski prvak, lani najbolji trener svijeta, Joachim Löw nema dobra iskustva s Bilićem. Izbornik Elfa morao mu je u ljeto 2008. u Klagenfurtu čestitati nakon što ga je porazio u utakmici skupine na Euru. Dva puta Biliću nije uspio nauditi ni slavni Cristoph Daum, kojega je hrvatski trener pobjeđivao 1:0 i 3:0, pa ni jedan od najtrofejnijih nogometnih trenera svijeta legendarni Giovanni Trapattoni kojega je porazio u kvalifikacijama za Euro 2012. u vrijeme dok je Talijan vodio reprezentaciju Irske. Među vrednijim Bilićevim skalpovima je i onaj Dicka Advocaata, u to vrijeme izbornika Belgije s kojim će se ponovno susresti 3. listopada na gostovanju kod Sunderlanda, potom Johna Toschaka dok je ovaj vodio Wales te onaj Mauricija Pochettina, s kojim ga ove sezone očekuju dva prvenstvena ogleda, a kojeg je “skinuo” lani pobjedom u skupini Europske lige.

Međutim, ima bivši hrvatski izbornik “crne mačke”, trenere koje nije uspijevao pobijediti ni iz opetovanih pokušaja. Fabio Capello je kao izbornik Engleske dva puta uspijevao nadmudriti Bilića u kvalifikacijama za SP 2010., 5:1 i 4:1. Ni s Fatihom Terimom Bilić nema nezaboravna iskustva, iskusni je lisac oba ogleda s Hrvatom završavao kao pobjednik, prvo u onom famoznom četvrtfinalu Eura 2008., a potom i kao trener Galatasaraya u prvoj Bilićevoj sezoni u Beşiktaşu. I Michel Preud’homme te Dan Petrescu također su po dva puta bili bolji.

>> Bilić skida skalpove velikana: West Ham na Anfieldu zabio tri komada Liverpoolu!

Komentara 2

AN
Andreeejjj
17:05 08.09.2015.

Bilić i Prosinečki dalekoooo najjjjbolji HRV treneri i točkaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!

PA
pan-am
18:25 08.09.2015.

Ćiro je za sve njih CVAJNŠTAJN!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije