Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspješni njemački institut

Slave jubilej: Vjerojatno niste čuli za njih, no njihove izume svakako ste koristili

Pexel
26.03.2024.
u 16:45

Televizija visoke rezolucije, airbag, MP3 – iza svih tih pronalazaka kriju se patenti njemačkih instituta „Fraunhofer“. Tamo punih 75 godina otkrivaju stvari koje mijenjaju svakodnevicu cijelog svijeta.

„Fraunhoferovo društvo za poticanje primijenjenog istraživanja" osnovano je u Münchenu 26. ožujka 1949. godine. Ideja je bila da se nakon Drugog svjetskog rata praktičnim istraživanjem pomogne oporavak privrede. Društvo „Fraunhofer“ tako je postalo treća velika istraživačka zajednica koja ne djeluje unutar nekog sveučilišta i to nakon Njemačke istraživačke zajednice i društva „Max Planck".

Ali „Fraunhofer" se isprva morao baviti pribavljanjem sredstava. Prvi institut je osnovan tek 1954. u Mannheimu i bavio se primijenjenom mikroskopijom, fotografijom i kinematografijom. Danas 30.000 zaposlenih radi za sve ogranke „Fraunhofera“ u 76 instituta i jedinica. To je najveća organizacija za primijenjena istraživanja u Njemačkoj. Društvo nosi ime Josefu von Fraunhoferu. Taj optičar rođen krajem 18. stoljeća u Straubingu razvijao je dalekozore i mikroskope kojima je, između ostalog, otkrio linije spektra u Sunčevoj svjetlosti. Bio je uspješan i kao poduzetnik. Znanost i praktična primjena tako su postali i uzor društva „Fraunhofer", jer ideja je da se pronalascima zaradi i novac.

Ljudi širom sveta možda nisu ni čuli za „Fraunhofer“, ali svakako znaju njihove pronalaske. Recimo, 1989. je jedan od njihovih instituta prijavio patent kojim se audio-podaci tako kodiraju da se mogu „komprimirati" bez velikog gubitka kvaliteta zvuka. Do danas je MP3 ostao standard pri snimanju i prijenosu audio-podataka preko interneta. Bijelo LED svjetlo također je izum „Fraunhofera". Prije toga se kombinirala svjetlost plavih, zelenih i crvenih LED-svjetiljki kako bi se dobilo bijelo, a to je bilo komplicirano i skupo.

VIDEO: Zoran Milanović: 'Ne mislim dati ostavku, lako je tu biti naivan'

Onda je 1995. „Fraunhoferovom" institutu za primijenjenu fiziku čvrstih tijela u Freiburgu pošlo za rukom da stvori „pravo" bijelo svjetlo. Izumi „Fraunhofera" su i airbagovi u automobilima kao i HD televizija visoke rezolucije koja je danas mahom u primjeni. Danas godišnji budžet tih instituta iznosi preko tri milijarde eura. Oko milijardu od toga iz budžeta daju država i pokrajine, ostalo dolazi direktno iz privrede ili iz natječaja za znanstvene projekte.

No, društvo „Fraunhofer" našlo se na udaru državnih revizora u veljači prošle godine. Tvrdilo se da je „Fraunhofer" posezao za subvencijama iako ima dovoljno sredstava. Tadašnji predsjednik društva Reimund Neugebauer kritiziran je jer se previše „opuštao" na putovanjima, korištenjem službenih vozila i troškovima reprezentacije.

Prošlog svibnja je Neugebauer napustio funkciju, a u rujnu je otpušten i član uprave Alexander Kurz zbog „teške povrede obaveza". „Fraunhofer" od njega i Neugebauera potražuje naknadu štete. Možda je to sve utjecalo da 75-godišnji jubilej bude obilježen skromnije nego što zaslužuje povijest „Fraunhofera".

FOTO Specijalci naoružani do zuba i blindirano vozilo: Na sud dovedeni Ćosić, Vulić i drugi

1/40

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije