Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinuta nulta stopa

Skuplji kruh, cijene u kafićima niže? Javite nam svoja iskustva

kava (1)
Marko Lukunic/PIXSELL
02.01.2013.
u 13:41

Čitateljica Valentina primijetila je da je od jutros kruh skuplji u pekarnici i trgovini, dok je cijena u kafiću ostala ista.

Nakon što je od početka ove godine ukinuta nulta i uvedena stopa od pet posto na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala, kinoulaznice i knjige, sa svojim iskustvom s novim cijenama javilo nam se troje čitatelja. Mate iz Zagreba tvrdi da je kava čak i poskupjela s manjom stopom.

Valentina iz Varaždina piše nam da je primijetila kako je od jutros skuplji kruh u pekarnici i trgovini.

– U lokalnom bircu cijena kave ostala je ista, PDV je uredno obračunat 10 posto, a to su mi opravdali tako što ja pijem kavu s mlijekom, a mlijeko je prešlo u kategoriju oporezivanja – napisala nam je Valentina koja je dodala da njezin slučaj "zvuči smiješno, ali je istina".

Kava poskupjela za dvije kune

Mate iz Zagreba upozorio nas je e-mailom da je u nekim kafićima oko Kvatrića cijena kave, nakon smanjenja PDV-a, čak i skočila. Piše da je do promjene cijena i uz stopu od 25 posto kava s mlijekom stajala devet kuna, a obična kava sedam kuna.

No, nakon pada stope na 10 posto od 1. siječnja, upozorava Mate, cijene su se povećale te sada kava s mlijekom stoji 10 kuna, a obična kava osam kuna. Po tome je cijena kave uz 15 posto manju stopu PDV-a porasla za dvije kune.

– U jednoj poznatoj pizzeriji u Samoboru pizza je poskupljela, a PDV je obračunat 10 posto i na računu lijepo piše da nije prijavljen Poreznoj upravi tako da su samo cijene više, a korist nikakva – javio nam je čitatelj Drago.

Na našu e-mail adresu stiglo je i pismo ugostitelja Davora koji tvrdi da je i prije uvođenja fiskalnih blagajni sve prijavljivao te mu je zbog toga "blokiran račun jer ne stigne izvršavati svoje financijske obveze".

"Nemamo mogućnosti za spuštanje cijena"

– U mom lokalu kava stoji šest kuna, a velika s mlijekom osam kuna. Tako je već četiri godine, a nije se teško sjetiti što je sve u tom razdoblju poskupjelo, a nismo dizali cijene – piše nam ugostitelj. Navodi da je cijena piva u trenutku kada je otvorio obrt bila 3,20 kuna, a sada je 5,60 kuna. Pita se tko bi kupovao pivo da su i oni digli cijene u kafićima.

– Neću spominjati struju, vodu, benzin i sve drugo što je poskupjelo, a nismo smjeli dizati cijene – piše ugostitelj te dodaje da sada neće spuštati cijene jer za to nema mogućnosti.

>>Javite nam jeste li zbog razlike u PDV-u osjetili promjene cijena? Šaljite nam svoja iskustva na e-mail dojavi@vecernji.net

>>'Bit će mi bolje. PDV je niži, a cijeli promet sam prijavljivao i dosad'

Ključne riječi

Komentara 13

PP
Peter Petrovic
17:40 02.01.2013.

najvise kruha jedu siromasniji, u kaficima idu, ne kazem bogati al idu oni koji si mogu dozvoliti.nakraju jos jedna greska, jer ja smatram da kruh je treba pojeftiniti stvar koja se nikad ne desi. a kafa u kaficima,poskupiti,nista protiv onajnaj koji si moze dozvoliti nek ljepo sjedi u kafic i neka si poije svoju kaficu,a siromasnijim time cete otezati vec teski zivot.

ST
stefj
18:17 02.01.2013.

Cijene u kafićima uglavnom iste, negdje su i veće (centar grada), no nigdje nisam vidio niže. Kruh je uglavnom poskupio više od 5%, no poskupjelo je i sve ostalo, što je i prije bilo pod punim PDV-om. Za sada su cijene još uvijek iste u velikim lancima, tamo uvijek poskupljuju postupno, u roku mjesec dana sigurno će dići cijene.

MI
mirkoP
17:18 02.01.2013.

Ne kuzim kako ljudi koji komentiraju ne kuze (a ako ne kuze zakaj onda pisu bedastoce) da PDV nije snizen zato da pojeftini jutarnja kavica nego zato da se ugostiteljima pomogne da nekako prezive. I basta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije