Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISHOD IZBORA

Skoro 3 mjeseca i žustre rasprave: Finska ima novu vladu, vodit će je konzervativci i ekstremna desnica

Parliamentary elections in Finland
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
1/3
15.06.2023.
u 23:43

Tijekom pregovora koji su trajali 11 tjedana o tome kako vladati Finskom tijekom sljedeće četiri godine, Stranka Finaca i Švedska narodna stranka vodile su žestoke rasprave kako bi postigle dogovor o imigraciji, klimatskoj politici i javnim financijama

Finska konzervativna Nacionalna koalicija (NCP), koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u travnju, postigla je dogovor o formiranju vlade s euroskeptičnom, antiimigracijskom Strankom Finaca i dvjema manjim strankama, rekao je čelnik NCP-a u četvrtak.

"Ponosan sam na dobar program i na rezultate pregovora. Sva su pitanja dobila odgovor", rekao je novinarima u Helskiniju Petteri Orpo, mandata za sastav nove vlade, u nazočnosti šefova tri preostale stranke. Dovođenjem NCP-a, nacionalističkih Finaca, manjinske Švedske narodne stranke i kršćanskih demokrata na zajedničku platformu, Orpo je skrenuo finsku politiku udesno.

Tijekom pregovora koji su trajali 11 tjedana o tome kako vladati Finskom tijekom sljedeće četiri godine, Stranka Finaca i Švedska narodna stranka vodile su žestoke rasprave kako bi postigle dogovor o imigraciji, klimatskoj politici i javnim financijama, no naposljetku su došli do kompromisa. Očekuje se da će Orpova vlada zauzdati fiskalni deficit smanjenjem naknada za nezaposlene i socijalne pomoći, pooštrenjem imigracije i labavljenjem ekoloških obveza.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Ukrajinska zastava vijori se nad novooslobođenim selom, potvrđujući da Ukrajina napreduje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije