Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠUTNJA ZA ŠKOLSTVO Posljednji performans blokade

Školstvo je mrtvo, ali vraćamo se učenju

15.05.2009.
u 16:41

Na plenumu održanom u četvrtak pulski studenti izglasali su prekid blokade sveučilišta. Inicijativa je potekla od riječkih kolega, koji su također prekinuli blokadu. Odlukom rektora nastava će početi u ponedjeljak.

Politika šutnje
Od blokade su se oprostili performansom “Komemoracija školstvu”. Pedesetak u crno obučenih studenata okupilo se u središtu Pule te su pola sata šutjeli, te su se zajedno s prolaznicima upisivali u prigodnu knjigu žalosti. Time su simbolički upozorili na činjenicu da je politika šutnje bila jedina kojom im se itko tijekom blokade obraćao.

- Nitko nas nije htio poslušati ni čuti. Obrazovanje je za nas umrlo. Ministarstvo danima pokazuje svoje pravo lice, a mi smo pokazali da smo odgovorniji od njih te da znamo kako je vrijeme vratiti se učenju, rekli su na konferenciji za tisak koja je uslijedila.

No, studenti ni ne pomišljaju da je njihova borba za besplatnim školstvom okončana. Smatraju da su izgradili snažnu poziciju zahtjevom za dom i menzu i time da su, kako kažu, zahtjev za standardizacijom bolonje uputili u postupak.

Ne kane odustati
- Ministarstvo nas je pozvalo da im pošaljemo predstavnike profesora i studenata koji će raspravljati o “kriteriju uspješnosti”. Čim se prijedlog zakon uobliči, izrazit ćemo mišljenje i u skladu s time postupiti, kažu studenti koji se već tradicionalno nisu predstavili.

Nekoliko puta mjesečno i dalje će održavati performanse, a Ministarstvu će uputiti zahtjeve i 70 tisuća potpisa prikupljenih u Hrvatskoj, od čega pet tisuća pulskih. Ako do sljedeće akademske godine ne bude pomaka, najavljuju organiziranu blokadu na razini cijele države.

Premda je jezgra studentske inicijative od početka ostala čvrsta, čini se da su imali i sve slabiju potporu baze. Sve je manje studenata dolazilo na plenume, a neki su, priznaju to i studenti, bunt doživljavali samo kao dobrodošao proljetni praznik, što je također bio signal da se prekine blokada.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije