Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Smokvica

Školski odbor odlučio – Tuđmanova slika ostaje u školi

Lik Tuđmana na zidu škole u Smokvici
05.04.2019.
u 08:02

Iz Općinskog odbora HDZ-a Smokvica kažu kako je nevjerojatno da je portret tri dana bio prekriven papirom da ga se ne gleda.

Školski odbor jednoglasno je donio odluku da crtež s likom dr. Franje Tuđmana ostane na zidu osnovne škole u Smokvici. Nacrtao ga je nastavnik likovnog Frano Cebalo, čemu se usprotivio nastavnik povijesti Ivan Plantić pa ga je ravnatelj Emil Radovanović prekrio bijelim papirom.

Povjesničar je, naime, tvrdio da se Tuđmanovim likom propagira jedna politička stranka pa je ravnatelj želio ispitati ima li zakonskih zapreka da na zidu škole bude slika prvog hrvatskog predsjednika.


– Drago mi je što je školski odbor jednoglasno odlučio da Tuđman mora ostati. Nepotrebno je nanesena sramota malom mistu. Nadam se da će ta priča ovime završiti – rekao nam je Cebalo.

Kaže i da je Plantić sliku malo oštetio.

– Krpom je oštetio sliku kod očiju, nisam bio u školi, ali čuo sam da ju je ravnatelj popravljao – kaže Cebalo.


Na slučaj je reagirao i Općinski odbor HDZ-a Smokvica. Napominju kako je dr. Franjo Tuđman bio povjesničar, sudionik antifašističkog pokreta, hrvatski uznik, akademik HAZU, utemeljitelj i prvi predsjednik suverene i samostalne RH te vrhovnik Hrvatske vojske koja je pod njegovim zapovjedništvom obranila Hrvatsku od velikosrpske i crnogorske agresije i oslobodila okupirana područja.


– Naravno da ima onih (i u našoj osnovnoj školi u Smokvici) koji ne misle tako. Pravo je pitanje kako onda takvi u našoj školi djeci tumače modernu hrvatsku povijest i njezine zaslužne osobe? Jesu li upravljačka tijela naše škole konačno shvatila što to znači? I što će učiniti? – pitaju iz OO HDZ-a Smokvica.

Kažu kako je nevjerojatno da je taj portret tri dana bio prekriven papirom da ga se ne gleda i da je upravljačkim tijelima škole toliko trebalo da shvate i odluče da Tuđmanov portret ipak može ostati na zidu hodnika škole.

Galerija - Spomenici Franji Tuđmanu

Lik Tuđmana na zidu škole u Smokvici
1/31

Komentara 35

DU
Deleted user
08:45 05.04.2019.

Jesenti milu bigulicu, taj povjesničarski gospo'n Plantić Ivek pokazao je da je moderno, progresivno, liberalno, tolerantno, empatično, inkluzivno i "antifašistično" čeljade. Pred njim je stoga sjajna budućnost. Jednog dana za nj ćemo čuti kao za ministra prosvjete. Ako to može biti Divjak dr. Blažica, zašto ne bi mogao i on?! A članovi Školskog odbora koji su odlučili da Tuđmanov portret ostaje na zidu jesu odvratni i zadrti ognjištari kao i taj potretist Cebalo.

PI
pinkec
20:56 05.04.2019.

Normalno je ostaviti sliku našeg Prvog i do sada jedinog presjednika gosp. Franju Tudjmana, ali bilo bi isto tako pravilno, dati otkaz ovom tzv. učitelju povjesti i uskratiti mu mogućnost predavanja povjesti u Hrvatskoj. Po svemu sudeći on nije sposobanan učiti našu djecu o povjesti naše domovine. Vjerojatno je i on imao slične učitelje, zato trebamo lustraciju u svim institucijama, a specijalno institucijama koje imaju bilo kakvog dodira sa odgojom i obrazovanjem naše djece.

ER
EroK
21:04 05.04.2019.

Ovaj "učitelj" povijesti može učiti djecu negdje drugo, ne u Hrvatskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije