Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Škole kao ringovi 
u borbi za petice

Pred zadnji tjedan nastave darvinistička borba za bolje ocjene doseže karikaturalne razmjere. Slijedom višegodišnje zapuštenosti obrazovnog sistema, doveli smo se u bolesnu situaciju u kojoj za upis u bolje gimnazije moraš imati sve petice plus dodatne bodove

Komentari 7

KS
Ksantipa
09:28 05.06.2015.

Nije to ništa novo. Godinama pišem o tome. To je lažni prikaz uspjeha učenika, ishoda odgoja i obrazovanja, učinkovitosti pojedinog nastavnika i škole. Ocjene apsolutno ne odgovaraju znanju, razvijenim sposobnostima i vještinama koje bi iz usvojenih (programiranih) nastavnih sadržaja trebale proizaći. Sve je to manje više na razini prepoznavanje i reprodukcije, dok je produktivnosti, inovativnosti i kreativnosti jako malo. Štrerberija je na djelu, čak i u elitnim i razvikanim školama. Svaka čast izuzecima, ali Potemkinova sela postoje i u ovoj djelatnosti.

VL
DU
Deleted user
20:14 05.06.2015.

Ako matura treba ispraviti sve pogreške prijašnje škole, čemu onda škola? Neka onda svi idu na instrukcije pa na maturu. Kako jedan ispit, maturski, može "zakrpati" višegodišnje loše školovanje? Zar rješenje nije u suprotnom, podići nivo cjelokupnog školovanja i ne bazirati se samo na ocjenama?

VL
AN
Anasta
16:29 05.06.2015.

Slazem se sa Ninom. Djeca ne uce kriticki razmisljati, samo se streba za bolju ocjenu. Umjesto da odgajamo mladez koja ce sutra voditi skole, poduzeca, fakultete, djeci se od malih nogu usadjuje u glavu nepotrebno znanje, i od te sume ne mogu razluciti ono sto je stvarno bitno. Istina je da se uci samo za ocjenu, a ne za znanje. I otkud ta pomama za pustim repeticijama. U moje se vrijeme pitalo nekoga iz razreda ko to zna da ti pokaze ako nesto ne znas, niko nije isao na repeticije. Ne znam je li problem sto djeca nece da se muce s tezim gradivom ili nastavnici ne ispredaju gradivo dobro. To neka struka odluci.

VL
HR
Hrvatska3014
00:33 06.06.2015.

Netko je Hrvatima smjestio klupu još sedamdesetih. Ocjena, ocjena, ocjena. I eto nam. Znanje na zadnjem, a ocjena na prvom mjestu. Kako to ispraviti, to se ove vlade i ovih medija ne tiče.

VL
HR
Hrvatska3014
00:36 06.06.2015.

Pa razgovarajte za ravnateljima onih zemalja gdje se ide po znanje. Lako je.

VL
Avatar VitoBH
VitoBH
17:42 05.06.2015.

Koliko para toliko muzike. Lakše je davati petice nego jedinice. Nastavnici su slabo plaćeni i zato idu linijom manjeg otpora. Kvaliteta se uvijek više plaća.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.