Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika ušteda

Škola se grije na pelete: Prepolovili troškove grijanja!

Pelete
Dusan Mirkovic/PIXSELL
24.01.2014.
u 15:06

Računamo da ćemo umjesto 75.000 kuna koliko nas je do sada zimi koštalo grijanje, sada imati trošak od najviše 35.000 kuna

Osnovna škola u Ilači nedaleko Tovarnika, mogla bi biti primjer drugima kako štedjeti na energentima. Od siječnja prošle godine cijelu školu griju na pelete koji je puno jeftiniji energent od plina i loživog ulja pa računaju da će prepoloviti troškove grijanja.

- Još ne znamo kolika je ušteda jer smo lani trošili i preostalo ulje i potrošili samo dvije tone peleta, ali računamo da ćemo umjesto 75.000 kuna koliko nas je do sada zimi koštalo grijanje, sada imati trošak od najviše 35.000 kuna. Zahvaljujući našoj općini Tovarnik koja je našu i tovarničku školu uvrstila u projekt prelaska na jeftinije energente, od Ministarstva zaštite okoliša i Fonda energetske učinkovitosti smo dobili peć na pelete, a financiralo je i radove dok je Općina financirala izradu projektne dokumentacije.

Jako smo zadovoljni, ne samo financijski već je i djeci toplo u cijeloj školi, a i jednostavno je za rukovanje jer uz peć je spremnik u koji stane tona peleta i iz njega se automatski peleti ubacuju u ložište pa školski domar nema puno posla. Kupili smo 16 tona peleta i očekujemo da će to biti dovoljno za ovu zimu, a grijanje na pelete počeli smo u prosincu jer nam je od prije ostalo nešto ulja - kaže ravnatelj OŠ Ilača Josip Gelemanović.

Uskoro će na grijanje na pelete prijeći i škola Antuna Gustava Matoša u Tovarniku koji su u istom projektu dobili peć, ali imaju problema s prostorom jer je puno veća od sadašnje na loživo ulje. Proizvođač peleta, vinkovačka Spačva, ponudila je, kao i drugim školama, sufinanciranje preinake instalacija i peći kako bi prešli na pelete koje bi kupovali od Spačve koja, zbog smanjenog zanimanja kod nas, najveći dio proizvodnje izvozi.

>> U Zagorju investicija od 10 milijuna kuna za grijanje na biomasu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije