Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA PODATAKA

Škola dvije godine roditeljima odbijala dati podatke o djetetu, mora platiti troškove

učionica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
1/5
28.03.2024.
u 17:20

Osnovna škola na sjeverozapadu Hrvatske mora isplatiti oko 750 eura za odvjetničke i poštanske te troškove sudskog postupka.

Osnovna škola na sjeverozapadu Hrvatske roditelju bivšeg učenika mora isplatiti oko 750 eura za nadoknadu odvjetničkih i poštanskih troškova te troškove sudskog postupka. Otac učenika tijekom 2019. usmeno je molio školu da se poduzmu mjere zaštite njegova malodobnog djeteta koje je, tvrdi, bilo žrtva zlostavljanja jednog učenika. Kako se nasilje nastavljalo, bojeći se za duševno i tjelesno zdravlje djeteta, on i njegova supruga bili su, kako je naveo u tužbi, primorani ispisati dijete iz te škole i upisati ga u drugu.

U listopadu 2019. školi u kojoj je njegovo dijete bilo žrtva vršnjačkog nasilja otac je poslao zahtjev za pristup informacijama tražeći uvid u zapisnik s roditeljskog sastanka i zapisnike te bilješke nastale tijekom razgovora njegova djeteta i školskog pedagoga. Pozvao se na Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi prema kojem se izrijekom spominje i pravo učenika na obaviještenost o svim pitanjima koja se na njega odnose. Kako odgovor nije stizao, slao je i požurnice.

Škola mu je naposljetku odgovorila da je zatražila objašnjenje Agencije za zaštitu osobnih podataka i da mu odbija dati pristup informacijama. Otac se potom izravno obratio AZOP-u, koji je njegovu molbu pozitivno riješio! Kako je škola uporno odbijala dostaviti zapisnike, otac se javio i povjereniku za informiranje kako bi zaštitio svoja zakonska prava, kao i Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZOO). I AZOO je pozitivno riješio njegov zahtjev i poslao mu traženu dokumentaciju. Obratio se potom i Centru za socijalnu skrb tražeći uvid u dopis koji je škola poslala Centru. I Centar je pozitivno riješio njegov zahtjev i pozvao ga da dođe pogledati traženi dopis.

VEZANI ČLANCI: 

S obzirom na to da je škola, po njemu, grubo ignorirala sve prethodne zahtjeve, traženja i apele, bio je prisiljen zatražiti i stručnu pravnu pomoć. No i nakon zahtjeva koji je u više navrata slao odvjetnik, škola je odbila zahtjeve za pristup informacijama, iako je i AZOP objasnio da je škola pogrešno tumačila Opću odredbu o zaštiti podataka pa je čak Agencija donijela rješenje u kojem piše da je škola onemogućavala roditelju ostvarivanje prava na pristup osobnim podacima, čime je prekršila odredbe Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka. Školi je zbog toga izrečena i službena opomena.

Škola je nakon višemjesečnog natezanja dostavila dio dokumentacije pa je otac zatražio i onu koja nedostaje. I tada je napokon dobio sve što je tražio, gotovo dvije i pol godine od prvog zahtjeva! Škola je opovrgnula da je ocu prouzročila štetu i da su postojale brojne nejasnoće između područja zaštite osobnih podataka s jedne strane i područja prava na informiranost s druge strane. Sud je u presudi naveo da je prosvjetna inspekcija utvrdila nepravilnosti u radu škole i povjerovala ocu koji je priložio sve dopise i požurnice. Sud je zauzeo stav da je škola “očito pogrešno shvaćala dobivene upute Povjerenika za informiranje i Agencije za zaštitu osobnih podataka, odnosno da je pogrešno tumačila Zakon o pravu na pristup informacijama i Opću uredbu o zaštiti podataka”. 

FOTO Znate li koja je rijeka najhladnija na svijetu? Teče i kroz Hrvatsku

učionica
1/10

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije