Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Križ u školi: Italija uložila žalbu na presudu Europskog suda za ljudska prava

Skidanje raspela Italiju i Vatikan šokiralo, a Hrvatsku bi i podijelilo

križ
Reuters
04.11.2009.
u 19:15

Samo talijanski komunisti pozdravljaju odluku, a Vatikan ističe da značenje križa nije samo religijsko nego i kulturno.

Talijanska se vlada žalila na presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je naložio Italiji uklanjanje raspela iz učionica u državnim školama. Vatikan je sudsku odluku nazvao kratkovidnom i pogrešnom.

Poštovanje svih vjera

U Hrvatskoj bi takva presuda naišla na žestok otpor.

– Uvjereni sam vjernik, ali mislim da križevima nije mjesto u svakoj školskoj prostoriji. No protivim se izbacivanju križeva iz škole – kaže Nikica Mihaljević, ravnatelj OŠ Ante Starčević iz zagrebačke Dubrave. Ravnateljica Upravno-birotehničke škole Suzana Hitrec drži da bi u pravilu javne ustanove, što škole jesu, trebale biti bez vjerskih obilježja. Izbacivanju križeva protivi se i državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Diana Vican.

Smjer EU i presuda križu – Poštujemo sve vjere i običaje pa smatram da ni križ na nekom mjestu u školi ne bi trebao predstavljati problem – ističe D. Vican.

Nakon analize presude koju su suci donijeli na osnovi žalbe talijanske državljanke finskog podrijetla koja se protivi držanju križa u učionicama, Vatikan je kazao da se europski suci upleću u materiju “duboko vezanu za povijesni, duhovni i kulturni identitet talijanskog naroda”. Talijanska biskupska konferencija, pak, govori da se na prvi pogled presuda čini “parcijalnom i ideološkom”.

Stranke vladine većine desnog centra premijera Berlusconija, kao i oporbene, Demokratska stranka novoizabranog čelnika Pierluigija Bersanija, osuđuju europske suce i zalažu se za držanje križa u učionicama. Samo talijanski komunisti pozdravljaju presudu iz Strasbourga. Talijanski biskupi drže kako su europski suci zanemarili “višestruko značenje križa, koje nije samo religijsko nego i kulturno”.

Da se kroz “presudu križu” može vidjeti u kojem smjeru kreće EU, upozorava i biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović: – U tom duhu trebat će u dogledno vrijeme maknuti i s naših ulica crkve i križeve jer su i one u javnom prostoru gdje žive i kreću se oni kojima to smeta. Na drugim mjestima trebat će maknuti džamije i pagode. Trebat će ipak razmisliti je li to tolerancija ako pojedincu smeta ono što je milijunima sveto – pita mons. Bogović te dodaje da su kršćani u prošlosti dugo živjeli u sredinama u kojima nisu smjeli pokazati što jesu.

 – Zato su uzeli u prvim stoljećima za znak ribu i po tom se simbolu međusobno prepoznavali. Ne treba smatrati katastrofom ako nam zabrane ovaj sveti znak. Važno je u sebi gajiti poruku otajstva križa – kaže biskup Bogović.

Ključne riječi

Komentara 127

BA
baš
20:54 04.11.2009.

Što više križeva na zidovima i ulici, manje u srcima i dušama.

OB
-obrisani-
20:56 04.11.2009.

Izbacivanje kriza iz skola i javni ustanova nije protest protiv kriza, vec je usmjeren protiv diskriminacije kojom crkva koristi kriz u promociju svojih lazi. To je sud osudio i tu nema dvojbe. Van sa krizevima!

OB
-obrisani-
21:09 04.11.2009.

Kakav križ... Nije ga ni trebalo tamo staviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije