Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSUĐE Hrvatska se u obranu Gotovine uključuje preko savjeta prijatelja suda

Škare-Ožbolt: Oborit ćemo najgore optužbe

goto_skare.jpg
import
09.12.2005.
u 20:24

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt najavila je da će se Hrvatska aktivno uključiti u sudski postupak koji će se voditi protiv generala Gotovine koristeći sve pravne mehanizme koji joj stoje na raspolaganju.

Profesorski sastav
- U postupak će se država uključiti preko savjeta prijatelja suda koji je imenovala Vlada, a čine ga najugledniji stručnjaci. Krenulo se u analizu optužnice za Markača, Čermaka i Gotovinu. Dosta toga je pripremljeno za obaranje neprihvatljivih djelova optužnice i sakupljeno je dosta dokumentacije koja će biti dostavljena svim stranama u postupku - istaknula je ministrica i dodala kako će što se novčanih sredstava tiče, sve biti isto kao i za druge.

Od lipnja 2004. godine uz Vladin Savjet za suradnju s haaškim sudom djeluje i poseban savjet prijatelja suda, u kojem su profesori prava, povjesničari i drugi stručnjaci. U Savjetu su profesori Davor Krapac, Željko Horvatić, Mirjan Damaška, povjesničari Anđelko Mijatović i Mirko Valentić i drugi.

 Prikupljeni su brojni dokumenti koji mogu oboriti teze o tome da je Oluja bila zločinački pothvat te je riječ bila o etničkom čišćenju. Tu su, primjerice, planovi za evakuaciju stanovništva koje je napravila vlada tzv. Republike Srpske Krajine - kaže ministrica.

Brojna stajališta
Prof. Krapac kaže kako su pravnici prikupili brojna pravna stajališta, presude drugih sudova, presedane. Među presudama su i one donesene u Nuernbergu, Tokiju, na Vrhovnom sudu SAD-a i još nekim nacionalnim sudovima.

Vlada treba donijeti i odluku koga će predložiti Haaškom sudu kao prijatelje suda u ovom slučaju, a sud onda odlučuje hoće li ih prihvatiti ili ne. Prema procjenama, prije jeseni iduće godine proces vjerojatno neće početi.


Pravnički dio savjeta

Profesori prava Davor Krapac i Mirjan Damaška uz profesora Željka Horvatića čine pravnički dio Savjeta prijatelja suda, koji je osnovan u lipnju 2004. godine i od tada, dakle već godinu i pol, radi na pripremanju raznovrsne dokumentacije potrebne za rušenje za Hrvatsku najneprihvatljivijih dijelova optužnice, one vezane za optužbu da je riječ o etničkom čišćenju Srba iz tzv. Krajine te da je Oluju vodilo zločinačko udruženje.


U obrani i izvještaj Ustavnog suda

U rušenju dijelova optužnice bit će korišteno i izvješće Ustavnog suda, sastavljeno u povodu Bobetkove optužnice u studenom 2002. godine. Tada je dopredsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec prikupila sve relevantne dokumente i odluke vezane za proces raspadanja Jugoslavije i nastanka Hrvatske.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije