Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LANSIRANJE

Sjeverna Koreja opet provocira! Trump: Zar Kim nema pametnijeg posla?

Sjeverna Koreja
Reuters/Pixsell
Autori: Bojan Arežina, Hina
04.07.2017.
u 09:25

To lansiranje rakete posljednje je od nekoliko raketnih projektila koje je Pyongyang počeo ispaljivati početkom lipnja

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila balističku raketu iz zapadne regije u more na istočnoj obali, priopćila je vojska Južne Koreje.

Raketa je letjela oko 40 minuta i mogla je pasti u Japansku ekskluzivnu gospodarsku zonu, priopćila je japanska vlada, dodajući da snažno prosvjeduje zbog jasnog kršenja rezolucija UN-a.

Raketa je ispaljena oko 00.40 GMT sa zračne luke u Panghyonu, oko 100 km sjeverozapadno od glavnog grada Pyongyanga, priopćila je južnokorejska vojska.

To lansiranje rakete posljednje je od nekoliko raketnih projektila koje je Pyongyang počeo ispaljivati početkom lipnja, a koje je dio razvoja rakete s nuklearnom glavom kojom bi Pyongyang mogao dosegnuti teritorij Sjedinjenih Država.

Ranije ovog tjedna, Sjeverna Koreja bila je ključna tema u telefonskim razgovorima čelnika SAD-a, Kine i Japana. Čelnici obiju azijskih zemalja potvrdili su svoju predanost ideji Korejskog poluotoka bez nuklearnog oružja.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme korake protiv Sjeverne Koreje te je naredio sigurnosnim i diplomatskim dužnosnicima da traže mjere Vijeća sigurnosti u bliskoj suradnji s partnerskim državama, uključujući SAD.

Japanski glavni tajnik kabineta Yoshihide Suga rekao je da su opetovane provokacije Sjeverne Koreje potpuno neprihvatljive. Premijer Shinzo Abe poručio je da će se Japan snažno ujediniti s SAD-om i Južnom Korejom kako bi izvršio pritisak na Pyongyang, prenosi BBC.

Reagirao je i američki predsjednik Donald Trump.

- Zar taj tip nema pametnijeg posla u životu? - objavio je Trump na Twitteru, govoreći o sjevernokorejskom vođi Kimu Jong-unu.

- Teško je povjerovati da će Južna Koreja i Japan još dugo ovo trpjeti - dodao je, poručujući da će možda Kina izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju i završiti s ovim besmislicama.

Komentara 10

Avatar debela koli
debela koli
08:37 04.07.2017.

Inače, prošlog mjeseca je Amerika provocirala, ispalili su 128 raketa. A da, to se ne zove tako.

DU
Deleted user
09:13 04.07.2017.

A ko zna mozda sljedecu usmjere prema amerima da ih malo ohlade.Trump je stalno pod gasom.

Avatar mama mia
mama mia
10:17 04.07.2017.

Bože sramote, izjava od jednog Američkog predsjednika ne može gore ima li on kakvog posla osim što valja gluposti od jutra do sutra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije