Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ŠTO VIŠE RADIŠ TAMO?'

Medicinski tehničar: 'Prijatelji dignu 800 eura, a ja sam odradio 24 sata za 280 kuna'

Opća bolnica Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/6
04.09.2019.
u 17:21

- Ne živimo svi od apartmana, a plaća medicinske sestre jednaka je u Dubrovniku i u Slavonskom Brodu, gdje su cijene života neusporedive, kazao je predsjednik dubrovačke podružnice strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivan Večerin

Danas se ispred KBC Zagreb, KBC Split i Opće bolnice Dubrovnik održao se polusatni mirni prosvjed kao poruka Vladi da neće odustati u borbi za svoja prava.  Predsjednik dubrovačke podružnice strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivan Večerin kazao je kako prosječna plaća medicinske sestre u Hrvatskoj od 4500, početničke, do 6000 kuna, uz dežurstva i prekovremene sate, ako im to uopće plate.

- Na dubrovačkom području nema nezaposlenih sestara ni tehničara. Ako se ne okrenu turizmu, u dubrovačkoj bolnici imaju zajamčen posao - tvrdi Večerin, koji već 14 godina radi u Općoj bolnici Dubrovnik kao medicinski tehničar.

Predsjednik dubrovačke podružnice strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara ispričao je kako je Dubrovnik najviše pogođen niskim plaćama u zdravstvu. 

- Ne živimo svi od apartmana, a plaća medicinske sestre jednaka je u Dubrovniku i u Slavonskom Brodu, gdje su cijene života neusporedive. Zbog nedostatka ljudstva svi smo nezadovoljni i iscrpljeni. Kad mjesečno odradiš 50 do 100 prekovremenih sati, možeš izdržati dva, tri mjeseca, ali četvrti više ne. Gubimo zdravlje, pacijent dobiva lošu uslugu, sustav puca. Dajemo 130 posto, a ne osjećamo da nam itko, od onih koji to trebaju reći, kaže hvala - kaže Večerin koji je ispričao kako nemedicinsko osoblje u Općoj bolnici Dubrovnik radi na minimalcu. 

- Zamislite život u Dubrovniku s minimalcem! Na kraju će se morati ići u outsourcing, skuplje i lošije rješenje, navodi medicinski tehničar. 

- Dosta je zaposlenih pošlo iz bolnice, voze, rade kao konobari, čiste apartmane, što je razumljivo. Bolja plaća, manji stres, nema neprospavanih noći. Nekad je radno mjesto u bolnici bilo poželjno, a danas te sramota reći gdje radiš. Sjedneš s prijateljima koji barataju iznosima od 800 eura koje dignu u jednom danu, a ja kažem kako sam odradio smjenu od 24 sata za 280 kuna. Onda me vrijeđaju, kažu, ti si budala, što više radiš tamo! - veli Večerin, piše Slobodna Dalmacija. 

Opća bolnica Dubrovnik
1/24
Ključne riječi

Komentara 55

Avatar izvidnik1
izvidnik1
17:40 04.09.2019.

Podržavam porast plaća svima, a najviše medicinarima, profesorima, nastavnicima. Uspoređivanjem skupljeg života u Dubrovniku i jeftinijeg u Sl. Brodu a plaća je ista dolazim do jednostavnog zaključka, vi iz dubrovnika doselite u Slavoniju i bit će vam bolje živjeti od te plaće. Isto tako bi volio znati tko to od tvojih prijatelja "digne" 800 eura za 24 sata. Koji je to posao? I ja bi to radio ako nije riječ o kriminalu.

IG
Igi125
18:00 04.09.2019.

Ja ovaj komentar ne bi posvetio nezadovoljnim medicinskim djelatnicima nego bi malo prokomentirao clanke koje sam procitao proteklih dana i komentare ispod njih. Pa tako jedan kolumnist pise o placama automehanicara i cudi se kako placa jednog servisera moze biti veca od place medicinske sestre. Prije svega u privatnom sektoru u koji spadam i ja, poslodavac ili vlasnik firme odreduje kolika ce placa biti njegovim zaposlenicima. Dakle mi radnici u privatnom sektoru ne dobivamo placu iz proracuna nego ju dobivamo nakon odradenog posla.I nije bitno jeli netko konobar, cistacica u hotelu itd. ako rade za privatnika koji im odreduje visinu place. Njemacka i Irska mozda imaju bolje placene medicinske djelatnike ali zato imaju i puno jaci privatni sektor koji opet preko placa i svega ostalog puni drzavnu blagajnu iz koje se onda moze dati i vise za bolnice. Naravno i njihov politicki sustav je drugaciji pa ne financiraju silne udruge, zupanije, opcine, agencije....

IB
iva.begovic
17:49 04.09.2019.

Dubrovačka bolnica u vlasništvu je županije. Nije u državnom vlasništvu nego u vlasništvu jedinice lokalne samouprav tj. županije. Stoga je moje pitanje je li moguće da Dubrovačka županija tako loši skrbi o zdravlju svojih građana pa ne uvodi varijabilni dio na plaće zaposlenika, ne subvencionira im npr. cijenu stanovanja i ostalim mjerama koje su im na raspolaganju ne privlači kadrove. Što radi dubrovački župan? Kako to raspolaže silnim novcima koji se u Dubrovnik slijevaju od turizma ako nije u stanju lokalnim prihodima organizirati i podupirati bolnic? . Dubrovačka bolnica nema alternative. Split je daleko. Ukinimo županije ako nisu u stanju skrbiti o onome za što su po Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi zaduženi. Nije valjda da Dubrovnik nema novca od prihoda od turizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije