Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cameron upozorava:

'Sj. Koreja može nuklearnim oružjem pogoditi Europu i SAD'

koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
04.04.2013.
u 23:02

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je apelirao na Sjevernu Koreju da "promijeni smjer" te je sve strane u krizi pozvao da ustraju na dijalogu. - Nuklearna prijetnja nije igra. Vrlo je ozbiljna - kazao je Ban Ki-moon.

Mnoge zapadne sile izrazile su svoju zabrinutost situacijom nakon što je u srijedu Sjeverna Koreja objavila da je dala dozvolu za vojni napad,

Američki State Department je poručio da je vlada Sjeverne Koreje natjerala Washington na odgovor putem jačanja vojne obrane. - Kada imamo državu koja šalje agresivne poruke i poduzima mjere koje poduzima, tada to moramo shvatiti ozbiljno i moramo poduzeti korake kako bi obranili SAD i njezine saveznike - kazala je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

"S. Koreja može nuklearnim oružjem doseći Europu"

Ona je održala konferenciju za novinare nakon što je ministar obrane Južne Koreje Kim Kean-jin izvijestio da je Sjeverna Koreja dopremila projektile srednjeg dometa na istočnu obalu. Američki dužnosnik je danas kazao i da su presreli razgovor po kojem se može zaključiti da će Sjeverna Koreja ispaliti projektile u roku nekoliko dana ili tjedana, iako još nije jasno hoće li održati vojnu vježbu ili izvesti napad.

No, panika zbog zveckanja oružjem se očito proširila svijetom. Britanski premijer David Cameron rekao je da je "činjenica" da Sjeverna Koreja ima tehnologiju kojom može sa nuklearnim oružjem doseći Europu. Zabrinut je zbog prijetnje Sjeverne Koreje i tvrdi da ta država ima mogućnost napada na SAD i Englesku.

- Činjenica je da Sjeverna Koreja ima raketnu tehnologiju s kojom može doseći SAD, a ako mogu doći do njih onda mogu doseći i Europu - kazao je Cameron u Škotskoj.

Australci evakuiraju građane iz J. Koreje

Australski stručnjaci za sigurnosti rade na planu evakuacije tisuća australskih državljana iz Južne Koreje, dok su premijerka Julia Gillard i ministar vanjskih poslova Bob Carr na putu za Kinu gdje će od Pekinga tražiti snažniju akciju protiv njihovog bliskog, ali nestabilnog partnera Sjeverne Koreje, piše Telegraph. U Južnoj Koreji živi 7000 Australaca koji bi trebali biti evakuirani sa Korejskog poluotoka.

Rusija je izvijestila da su potpuno neprihvatljivi pokušaji Pjongjanga da prekrši odluke Vijeća sigurnosti UN-a. - Ovo radikalno komplicira, ako ne i potpuno zatvara, mogućnost nastavka pregovora između šest nacija - kazao je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Aleksander Lukashevich. U tim razgovorima su sudjelovale obje Koreje, SAD, Rusija, Kina i Japan.

"Nuklearna prijetnja nije igra"

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je apelirao na Sjevernu Koreju da "promijeni smjer" te je sve strane u krizi pozvao da ustraju na dijalogu. - Nuklearna prijetnja nije igra. Vrlo je ozbiljna - kazao je Ban Ki-moon te dodao kako smatra da su otišli predaleko u svojoj retorici.

Japan je izvijestio da zajedno sa SAD-om i Južnom Korejom promatra koji će biti sljedeći korak Sjeverne Koreje. Premijer Shinzo Abe je kazao da će Tokio, iako je retorika "izrazito provokativna", "mirno" pratiti situaciju. Ranije je glasnogovornik Vlade Yoshihide Suga rekao da je Japan spreman i na "nagori scenarij".

Sve o krizi na Korejskom poluotoku pratite u našem specijalu

>>SAD-ov raketni oklop oko S. Koreje neutralizirat će i kineski arsenal

>>Ovo su države koje imaju nuklearno naoružanje!

>>Amerikanci tvrde: S. Koreja lansira rakete za nekoliko dana ili tjedana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije