Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pisao šefovima EK

Šišljagić Barrosu: Objasnite nam europsku regionalnu politiku

'19.01.2012., Osijek - Paul Vandoren, sef delegacije Europske unije posjetio je Osijek uoci konferencije za regionalni razvoj. Vladimir Sisljagic.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
26.09.2012.
u 14:20

Podjelom na dvije regije uvelike su ogranične razvojne mogućnosti Slavonije, piše župan osječko-baranjski

Otvoreno pismo predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu, povjereniku EK za regionalnu politiku Johannesu Hahnu  i šefu Delegacije EK u Hrvatskoj Paulu Vandorenu zbog odluke Vlade da se Hrvatska podijeli na dvije regije, a "radi objašnjenja našeg motrišta, ali i propitivanja našeg poimanja europske regionalne politike", poslao je danas osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić.

– Novonastalom podjelom na dvije statističke regije BDP Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema preko noći je porastao sa 34 na 64 posto prosjeka Europske unije! Time su uvelike ograničene razvojne mogućnosti ovoga dijela Hrvatske iz sredstava europskih fondova jer je apsorpcijski potencijal za povlačenje tih sredstava bitno manji u odnosu na razvijenije županije sjeverozapadne Hrvatske i bogati grad Zagreb s proračunom od cca 900 milijuna eura i neusporedivo jačim kadrovskim i financijskim kapacitetima. Potpuno je jasno da u takvim okolnostima pet nerazvijenih županija ne može ni približno ravnopravno konkurirati u natjecanju za sredstva EU iz kohezijskog i strukturnih fondova – stoji u županovu pismu.

Razlog više za obraćanje njima, dodaje, jest tvrdnja odgovornih Vladinih dužnosnika kako je ta podjela posljedica zahtjeva (pritisaka) iz EU prema Hrvatskoj.

– U namjeri da provjerimo utemeljenost predočenih shvaćanja i gledišta, molim vas za objašnjenje regionalne politike Europske unije – zaključuje se u pismu.

Komentara 27

MA
Machak
14:38 26.09.2012.

Barroso će se sada duboko zamisliti , reći "G.Šišljagić Vi ste 100% u pravu, mene onaj Milanović zaveo i sad ću Slavoniji dati novaca da ne će znati kuda s njima a moći će izraditi i luksuznu rezidenciju za šefa vaše stranke koji se zdušno i humano borio za Slavoniju i nepravedno je osuđen za tamo par sitnica tipa nuđenje sumporne kiseline i zaselotejpavanje...."

DM
dominator_milanovic
14:42 26.09.2012.

misao: a mozda je eu i podijelila hrvatsku na dvije (statisticke?) regije ne bi li nam "dali" manje nofaca? da li bi to mozda bilo moguce? ako se podjelom na dvije regije manjim i nerazvijenim regijama dize prosjek, da li to znaci da ce se (ukupno) i manje nofaca moci povuci jer eto "nije 37 posto vec 65 posto"? te ako je tomu tako, da li je to razlog zbog kojeg nasa mladolika i "karizmaticna" ministrica inostranih poslova svaki put kada zajasi u medijima prica o nofcima i samo nofcima (hipotetskim naravno)? kako god bilo, doticna ministarka je javno izjavila da se ta odluka, o podjeli hrvatske na dvije regije, donosila "daleko od medija i iza zatvorenih vrata". ako nista drugo, zar nije to malo sumnjivo, pogotovo ako imamo na umu dosadasnja la*rdanja doticne ministarke o "transparentnosti" i "otvorenosti" prema narodu, tj glasacima, zbog kojih (ako smijem nadodati) se doticna ministarka i upustila u politicki zivot ove nase male drzavice?

PL
plavatrava
14:35 26.09.2012.

još ako si mu to objasnio na hrvatski način.. . ko, šta, kako, kada ...opet smo nahebali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije