Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teritorijalna reforma

Sisak spaja mjesne odbore i osniva pet gradskih četvrti

20.03.2015., Sisak - Velik broj gradjana okupio se na otvaranju trgovine BauWele koju su rezanjem vrpce otorili gradonacelnica Kristina Ikic - Banicek i generalni direktor BauWele Tomislav Leko
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
21.03.2015.
u 13:45

HDZ protiv: 'Radi se o političkoj matematici, ni o čemu drugom'

Grad Sisak raspisao je izbore za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti za 17. svibnja. Bit će to prvi izbori u novoosnovanim gradskim četvrtima, a odluka o teritorijalnoj reformi uzbunila je oporbu. Naime, Grad Sisak je dobio pet gradskih četvrti: Centar, Zeleni brijeg, Caprag, Sisak Novi i Galdovo. U njih je ušlo devet bivših mjesnih odbora s gradskog područja. U jedan su spojeni i mjesni odbori Suvoj-Lonja te Madžari-Letovanci, a 30 ostalih mjesnih odbora nije dirano.

Uz preustroj Grad najavljuje i veće ovlasti odbora i gradskih četvrti.

– Provođenje izbora za mjesnu samoupravu grad košta, a zauzvrat građani Siska nemaju osjećaj da imaju ikakve koristi od svojih izabranih predstavnika. Ja ne želim da su vijećnici u mjesnim odborima samo formalnost koju svi moramo odraditi , želim da oni izravno odlučuju o tome što će se raditi u njihovoj sredini. Zbog toga u gradu formiramo gradske četvrti kojima ćemo dati znatno veću mogućnost utjecanja na male komunalne akcije koje provodi Grad. Svaka četvrt dobit će svoj ciljani budžet, koji će ovisiti o veličini, broju stanovnika, izgrađenosti, opremljenosti i sl., koji će vijećnici gradske četvrti samostalno raspodijeliti za projekte za koje smatraju da su prioritetni – kazuje gradonačelnica Siska Kristina Ikić-Baniček (na slici), dodajući da će sada mjesni odbori dobiti svoj budžet, koji dosad nisu imali. Po novome, Vijeća mjesnih odbora činit će tri člana, osim za Vijeće Mjesnog odbora Budaševo koje će imati pet članova, dok će vijeća gradskih četvrti imati sedam članova.

Gradski odbor HDZ Sisak nezadovoljan je odlukom.

– Neki mjesni odbori time gube identitet. Mjesni odbor Tomićev put trebao bi biti u sklopu Gradske četvrti Sisak centar. Mjesni odbor Eugen Kvaternik trebao bi biti u sklopu GČ Sisak Caprag. Spajaju se, recimo, Mađari i Letovanci, vjerojatno zato što je tamo HDZ uvijek dobivao izbore. A ne spaja se, na primjer, Staro Selo. To govori da se radi o političkoj matematici, ni o čemu drugom - rekao je čelnik HDZ-a Željko Krapljan aludirajući na to da je SDP u Starom Selu uvijek pobjeđivao. 

>> Šefica računovodstva Dječjeg vrtića Sisak oštetila grad za 2,8 mil. kuna 

>> Izložba novog Striegla oplemenjenog društvenim, intimnim kontekstima

Komentara 5

19
1995josip
16:17 21.03.2015.

Badava im sva njihova matematika i kalkulacije kada su izgubili povjerenje Hrvatica i Hrvata , kako u Sisku, tako i U Hrvatskoj .

AJ
ajam
17:30 21.03.2015.

Ja ovo ne razumijem. Cetvrt je cetvrti dio necega. Pet gradskih cetvrti ili 5/4. Dobro moze i tako , ali mi onda ispada da Sisak nije jedna cjelina. Sisak je jedna cjelina i ako smo je podijelili na pet dijelovaelova , zasto se onda sluzimo sa cetvrtinama. Ako bi smo Sisak predstavili brojkom , onda je Sisak 1 1/4 grada. Ne razumijem kako odbori mogu predstavljati teritorijalnu podjelu ili organiziranost. Grad je zajednica svih gradjana, a ne zajednica odbora.Za mene su odbori ,odabrane skupine koje predstavljaju nekoka , u ovome slucaju ,teritorijalnu zajednicu.

BB
boze.bili
18:24 21.03.2015.

ova sisačka gradonačelnic je najveća lopiža

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije