Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tribina Večernjeg lista

Sisak bi odvodnju, uz pomoć Hrvatskih voda, počeo rješavati nagodinu

Večernjakova tribina u Sisku okupila stotinjak građana
Foto: Nikola Čutuk/ PIXSELL
1/2
03.04.2014.
u 11:06

Kanalizacijom u dijelu grada iza Odranskog mosta spriječili bi i poplave

Večernjakova tribina, nakon Zagreba i Koprivnice, održala se jučer i u Sisku. Brojni Siščani okupili su se u prostoru Kazališta 21 da bi gradonačelnici Kristini Ikić Baniček i njenim suradnicima, pročelnicima gradskih odjela te direktorima gradskih tvrtki, Komunalca, Gospodarenja otpadom i Sisačkog vodovoda, postavili pitanja o problemima koji ih muče. Tribina pod nazivom "Za bolji Sisak" otvorena je pitanjem o pročistaču voda, što će on značiti za Sisak, hoće li riješiti kanalizaciju, te najbitnije, koliko će koštati građane.

Dio kredita na državu

- Pročistač je najveća investicija u Sisak u posljednjih 20 godina, a iznosi 32 milijuna eura, od čega Sisački vodovod sudjeluje s devet milijuna putem zajma EBRD-a. Cijena vode za građane do 2016. bi se trebala povećati na 28 kuna po kubiku, što prelazi granicu priuštivosti. Stoga smo pristupili pregovorima s nadležnim ministarstvom i Hrvatskim vodama da dio kredita preuzme država. Očekujemo da će Vodovod plaćati 23 posto kredita, pa bi imali novca da riješimo komunalnu mrežu gdje je nema, a korekcija cijene za građane je nužna, ali ću se truditi da ostane na minimumu – istaknula je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Inače, pročistač treba zaštititi gradska vodocrpilišta i kupališta od zagađenja, a treba pridonijeti i povećanju razine priključenosti stanovništva na javne sustave odvodnje. Veći broj Siščana zanimalo je i kada će dobiti kanalizaciju na Pogorelcu, Galdovu Kaptolskom te u Vinogradskoj ulici, ali i što Grad čini po pitanju gubitaka u vodovodnoj mreži koji iznose čak 42 posto.

Novi projekt za novi most

- Prioriteti za odvodnju su Pogorelac, Galdovo Kaptolsko, dio Zelenoga brijega te dio grada iza Odranskog mosta, čime bi riješili i problem s poplavama. U procesu smo nominiranja projekata Hravstkim vodama, pa bi pojedine kvartove tako riješili, a nadamo se da će radovi početi nagodinu – poručila je gradonačelnica. Direktor Vodovoda Srđan Marić odgovorio je da je smanjenje gubitaka u mreži dugotrajan proces, ali na tome rade. Branka Skrbina zanimalo je što je s izgradnjom novoga mosta, kojega je gradska vlast najavljivala u svojoj predizbornoj kamapnji.

- Novi most koji bi išao paralelno sa Željezničkim prvi nam je na listi prioriteta. Dok se on ne riješi, Sisak ne može riješiti svoje prometne probleme i preopterećenost Staroga mosta. Ne želimo raditi čudo od 120 milijuna kuna koje je netko isprojektirao pa ćemo napraviti novu studiju – zaključila je Kristina Ikić Baniček.

Ključne riječi

Komentara 2

NI
nikolicaprikolica
14:21 03.04.2014.

A gle publike, članovi gradskog SDP-a i članovi koalicijskih partnera ... vjerojatno i sa unaprijed pripremljenim pitanjima. Jer nitko ne bi ni došao na paradu i promociju gđe gradonačelnice koja gubi Sisak.

HA
hajduk1966
20:44 03.04.2014.

Lako vam je kad imate bogatu gradonacelnicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije