Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽAS U UZBEKISTANU

Sirupi za kašalj uzrokovali smrt 68-ero djece, sadrže velike količine otrovnih tvari

Pixabay
28.02.2024.
u 11:20

Optuženici su proglašeni krivima za niz kaznenih djela, uključujući prodaju nekvalitetnih lijekova, utaju poreza i zlouporabu položaja.

U Uzbekistanu osuđeno 23. ljudi radi smrti 68-ero djece. Naime, smrt je povezana sa sirupom za kašalj koje proizvodi tvrtka Marion Biotech u Indiji, a u Uzbekistanu distribuira Quramax Medical.

Optuženici su krivi za mnoga kaznena djela, koja uključuju prodaju nekvalitetnih ili krivotvorenih lijekova, utaju poreza, zlouporabe položaja, krivotvorenje, mito i nemar, piše Independent. Sud u gradu Taškentu ih je osudio na kaznu zatvora od 2 do 20 godina. 

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je dokazalo kako dva sirupa protiv kašlja proizvođača Marion Biotech ne zadovoljavaju standarde. Oba sirupa sadrže velike količine dietilen-glikola i etilen-glikola, otrovnih tvari koje su opasne za ljude te mogu uzrokovati smrt. 

POVEZANI ČLANCI:

FOTOGALERIJA/VIDEO Papu je nazivao 'imbecilom' i vrijeđao, a sada ga s osmjehom zagrlio

1/14

Indijsko ministarstvo zdravstva je tvrtki zabranila rad, no i dalje ne priznaju odgovornost za smrt 68-ero djece. Među osuđenima je bio i indijski izvršni direktor Quramax Medicala, Singh Raghvendra Pratar, koji je osuđen na 20 godina zatvora. Ostali optuženici su bivši visoki dužnosnici koji su bili odgovorni za odobrenje uvoza lijekova. 

Osim toga, sud je obznanio kako će obitelji djece koja su umrla ili trpe posljedice radi konzumacije sirupa biti dodijeljena odšteta u iznosu od 63.000 funti. U Gambiji su lijekovi porijeklom iz Indije uzrokovali smrt čak 70-ero djece. 

VIDEO Svijeće za ubijenog mladića: Već je odmakao, ali muškarac ga je sustigao s nožem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije