Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Širinci 92

Obilježena obljetnica prve velike pobjede u Domovinskom ratu

Obilježena 26. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Širinci 92"
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/8
03.01.2018.
u 16:52

U akciji "Širinci" poginulo je 18 branitelja, a 22 su bila ranjena

Mimohodom i svečanom komemoracijom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, u Širincima kod Nove Gradiške obilježena je 26. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Širinci 92". Ova akcija bila je dio opsežne i koordinirane vojno-redarstvene operacije "Orkan", kojom je oslobođen veći dio okupiranog  teritorija zapadne Slavonije. U akciji "Širinci" poginulo je 18 branitelja, a 22 su bila ranjena.

- Tijekom cijele akcije oslobađanja Širinaca vodila se žestoka borba. Neprijatelj je u više navrata pokušavao povratiti selo, napadajući tenkovima i teškim topništvom, ali branitelji su se uspjeli oduprijeti. Tog 3. siječnja 1992. nastupilo je Sarajevsko primirje te je tako završila operacija Orkan '91., koja je polučila prvu veliku pobjedu Hrvatske vojske u obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, na što svi mi, neposredni sudionici tih događanja itekako trebamo biti ponosni - rekao je bojnik Marko Derežanin.

Akcijom Širinci 92 došlo je do stabilizacije novogradiške bojišnice koja se protezala od Psunja pa sve do lijeve obale rijeke Save. Nakon tog dana, pomaka crte na bojišnici više nije bilo, ali je neprijatelj i dalje djelovao po našim položajima.

Obilježena 26. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Širinci 92"
1/24

- Sve do 25. ožujka 1992. smrtno su stradavali pripadnici Hrvatske vojske čija su imena uklesana na ovoj spomen ploči. Ne dozvolimo da se ikada zaboravi njihova žrtva u stvaranju Hrvatske, za koju su oni dali ono najvrednije što su imali – svoj život – istaknuo je Derežanin. 

Pogledajte i galeriju Muzeja Domovinskog rata u Dubrovniku:

Obilježena 26. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Širinci 92"
1/8

Komentara 7

Avatar RijekaLištica
RijekaLištica
17:54 03.01.2018.

HVALA VAM NA SVEMU ŠTO STE UČINILI . VAŠA ŽRTVA NIKAD NEĆE BITI ZABORAVLJENA .ZAUVIJEK ĆETE BITI U MOM SRCU . POČIVAJTE U MIRU BOŽIJEM I LAKA VAM BILA HRVATSKA GRUDA KOJU STE TOLIKO VOLJELI . HVALA

SS
sokac sa drave
17:55 03.01.2018.

Prvi oslobodjen teitorij koji su drzali Srbi je Vocin,Zvecevo na papuku 91 godine.Zasto tu cinjenicu netko zeli zataskati,general Decak je ponosno rekao dok su se nasi negdje hrabro branili mi smo nas teritorij povratili vojnom akcijom briljantno.Kao pravi ratnici mi smo ustvari domoljubi a ne ovi danas sto se stalno busaju u prsa i desnu ruku drze na novcaniku na sakou.

BU
Bubalamala
19:34 03.01.2018.

Prva velika pobjeda ? u ratu su svi gubitnici a žrtva je napačeni narod koji pretrpi velike žrtve zbog krivih političkih ciljeva i krivih procjena !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije