Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA POMAŽE

Sirijska djeca poklonila su predsjednici RH kutiju za nakit

Foto: Ured predsjednice
1/2
18.11.2018.
u 21:56

“Nikad nećemo zaboraviti Hrvatsku”

Drago mi je što smo uspjeli dovesti sirijsku djecu, siročad, da barem na kratko zaborave sirijski pakao u kojem žive već osam godina, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što smo joj uručili dar koji su joj poslala upravo ta sirijska djeca u znak zahvalnosti. U lipnju je 34 djece i pet pratitelja iz raznih dijelova Sirije, zahvaljujući udruzi Hrvatska pomaže i Styria Media Grupi boravilo na ljetovanju u Hrvatskoj u ljetovalištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom.

Djeca su od skromnog džeparca skupila novac za unikatnu ručno izrađenu kutiju za nakit od najkvalitetnijeg drva hrasta. Za kutiju takve veličine potrebno je najmanje 15 dana rada jer se sve te gravure rade ručno, a u većini arapskog svijeta darivanje takve kutije je odraz najvećeg poštovanja i zahvalnosti. Predsjednica je istaknula kako se nada da će i iduće godine uspjeti ponovno dovesti djecu iz Sirije i ostalih zemalja obuhvaćenih ratnim strahotama. Najveću zaslugu za njihov dolazak ima Đurđa Adlešić, predsjednica udruge Hrvatska pomaže, koja je dvije godine radila na realizaciji tog projekta.

Poput predsjednice Grabar-Kitarović, za njihov dolazak zalagali su se i premijer Andrej Plenković koji je svog glasnogovornika Marka Milića poslao i u posjet djeci u vrijeme njihova boravka u N. Vinodolskom. Posjetio ih je i savjetnik predsjednice dr. Mate Granić. Prije povratka u Siriju, djecu je u Banskim dvorima primio predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Zvonimir Frka-Petešić, koji im je uz simbolične darove poželio sreću i mir u njihovoj zemlji.

– Želimo živjeti u miru kao ovdje u Hrvatskoj. Umjesto granata i pucnjave želimo slušati ptice. Umjesto suza i tuge želimo smijeh, ples i pjevanje – kazala je najmlađa u grupi, 10-godišnja djevojčica Hanin kojoj je rat odnio oca i brata i koja, kako kaže, nikada neće zaboraviti Hrvatsku i svoje prijatelje koje je pozvala u svoju zemlju čim završi rat

Komentara 14

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
22:10 18.11.2018.

O dobri naš Hrvatski Bože najveća Ti hvala i slava što si nam poslao svoju izaslanicu, a našu Vrhovnicu Madonu Kolindu BBh koja fascinira cijelo čovječanstvo, počev od djece u pelenama, pa do najznačajnijih svjetskih državnika, kao što su Predsjednicici Trump, Putin, Jinping i da se dalje ne nabraja. O domaćim dvonožnim glodarima, papkarima i kopitarima ne treba trošiti rječi, jer ovi idu na zaslužni noćni počinak sa Odom zahvalnosti Vrhovnici." Gledam tvoju sliku, šapćem tvoje ime, vjetar nosi rječi Kolinda ne zaboravi me!"

Avatar TheJack
TheJack
01:04 19.11.2018.

A, jojjj ... sto bi sa onom djecom ostalom u Siriji? Sto bi sa cijelim stanovnistvom Sirije? Zlouporaba djece se nastavlja, a to nije samo kazneno djelo, to je i Bogu ne milo. Dosta razmisljam o sceneriju u kom neka nervozna budala ipak pritisne "onaj" gumb, crveno dugmnence na kom pie "ne diraj".. Poslije toga ostaje i vise nego potrebno vremena za razmisliti - "ko nas bre zavadi", ali globalno. No nije KGK bas toliko velik problam. Ona je emocionalno ne dorasla, Problem su lopine sa zivotnim motom - poslije mene potop!!

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
22:55 18.11.2018.

Moš mislit kako će se u veliku bedu vratit ja prva zbrisala odande Za istorijski preporod Srbije neophodna su joj njena deca rasuta po svetu; ne samo da donose kapital, nego više od toga - pamet, znanje, posvećenost, novi moral. Ali da nastane taj veliki povratak Srba u svoju postojbinu, potrebno je da se u Srbiji stvore uslovi za tu stvaralačku participaciju Srba iz rasejanja u svojoj staroj otadžbini. Ja sam kao predsednik imao ideju o kojoj Vam je, nadam se, Mile govorio, da ove jeseni dođe do radnih i ozbiljnih dogovora Srba u rasejanju i Srba u matičnoj državi. Ne znam da li će ljudi koji su me smenili nastaviti moju ideju - naveo je Ćosić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije