Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Beča, prosvjedi i u Grazu, Innsbrucku, Klagenfurtu, Linzu i Salzburgu

Širi se "ustanak" austrijskih studenata

studenti-beč
ARHIVA VL
29.10.2009.
u 13:14

Više od 10 tisuća studenata prosvjedovalo je u srijedu u središtu Beča tražeći više novca za obrazovanje, a manje za banke i tvrtke te reformu upravljačkih struktura.

Više od 10 tisuća studenata prosvjedovalo je u srijedu u središtu Beča tražeći više novca za obrazovanje, a manje za banke i tvrtke te reformu upravljačkih struktura.
Prosvjed studenata koji je počeo prošli tjedan kada je oko tisuću njih zaposjelo najveću dvoranu bečkog Sveučilišta Audimax, proširio se i na ostala austrijska Sveučilišta u Grazu, Klagenfurtu, Linzu, Salzburgu i Innsbrucku.

Nedovoljna proračunska sredstva - premalo nastavnog osoblja, prepune dvorane i duga čekanja na mjesta za seminare, glavne su zamjerke prosvjednika. Pod geslom "više novca za obrazovanje, manje za banke i tvrtke“ kritiziraju pretjeranu profesionalizaciju studiranja na štetu znanja i žele imati veći utjecaj na samo funkcioniranje fakulteta.

Studenti već šest dana ne napuštaju Audimax. Nakon što je policija u četvrtak prekinula prosvjed studenata, koji su u koloni krenuli prema austrijskom Ministarstvu znanosti, oko 400 studenata zaposjelo je glavni fakultet u Beču.

Prosvjedi su sada usmjereni, prije svega, protiv ministra znanosti Johannesa Hahna koji je prošli tjedan dolio ulje na vatru svojom izjavom o potrebi da se ponovno uvedu školarine za studiranje, odbivši pregovarati s predstavnicima studenata.

Prema posljednjim informacijama, prosvjedi se šire, a prosvjednici ističu da neće popustiti na prvu lijepu riječ, nego da će ipak tražiti ozbiljne razgovore i ispunjenje njihovih zahtjeva.

Austrijski mediji jučer su prenijeli izjavu bečkog Sveučilišta da ih je dosadašnji, gotovo jednotjedni štrajk studenata stajao oko 100 tisuća eura, 50 tisuća eura čišćenje i 50 tisuća počinjena šteta.

List Österreich navodi da to nije sve i da tim troškovima treba dodati 45 tisuća eura za troškove 400 policajaca koji su osiguravali sveučilište i prosvjednike te 16 tisuća za najam nastavne dvorane za studente koji se nisu pridružili prosvjednicima, što ukupno iznosi 161 tisuću eura.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
16:53 31.10.2009.

Tako je... Država nam otima 80% zarade (kad se uzmu svi porezi, doprinosi i PDV u obzir), dakle ništa ona ne daje nego sve mi to plaćamo. Istovremeno na mala vrata uvodi plaćanje školovanja, plaćanje zdravstvenog, vojsku su ukinuli, sudstvo je korumpirano, dakle opet ga moraš platit za razumno suđenje.... Neka ukinu poreze pa ćemo mi to sve lijepo iz svog džepa. Ovako ispada da porezi samo služe za hraniti bagru od političara od sabora do mjesnih zajednica i stotine tisuća neradnika u birokraciji...

OB
-obrisani-
21:35 31.10.2009.

Ugo Kajvez. Da, ali love nema. Kuzis? Nema. Papala maca. Ti si zemi ak imas odkud. Prvo mi ne stavljamo lovu u budzet, a kak ce neko drugi iz nje vuc lovu van. Osim toga daj me podsjeti u kojoj je to industriji Evropa jos jaka? Koje su to industrije koje nisu izvezene?

DU
Deleted user
15:25 30.10.2009.

Gledajte i učite dragi hrvatski studenti kako se bori za svoja prava.... Kad vas bude kao na slici možda i izborite besplatno školovanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije